Közélet
2017. március 10. péntek

Március 15. Pakson

Március 15. Pakson
Március 15. Pakson

Nemzeti ünnepünk 169. évfordulója alkalmából, a városi programsorozat, március 14-én, a dunakömlődi faluházban kezdődött. Beszédet Süli János Paks polgármestere mondott. Mi valánk a legelsők – 1848 üzenete címmel a dunakömlődi hazajáró diákok adták az ünnepi műsort, a Vetővirág népzenei együttes közreműködésével.

Március 15-én 10 órától a Szent István téren volt városi megemlékezés. Ünnepi beszédet mondott Bagdy László tanácsnok, majd Reményteljes március címmel a Paksi Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákjai adtak ünnepi műsort. Közreműködött a Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekara. A megemlékezést koszorúzással zárták Jámbor Pál szobránál.

Délután a Csengey Dénes Kulturális Központban folytatódott az ünnepi programsorozat. Köszöntőt mondott Süli János polgármester, majd átadták a Tisztes Polgár kitüntetést, amelyet idén Tóth György és Fritz János vehetett át. Zárásként Petőfi Sándor Úti levelek Kerényi Frigyeshez című művéből adott elő részleteket Csadi Zoltán. Az esten Barnabás István alpolgármester mondott pohárköszöntőt.


Tóth György az Erőmű Beruházási Vállalatánál a Mátrai Erőmű, majd később a paksi atomerőmű létesítésén dolgozott, 1985 és 2003 között a Paksi Atomerőmű Vállalat, később részvénytársaság különböző szakmai, felsővezetői beosztásait töltötte be: műszaki igazgató, általános műszaki igazgató volt, majd 1999 és 2003 között, nyugállományba vonulásáig humánpolitikai igazgató. Ebben a pozíciójában támogatta az ESZI szükségszerű átalakítását és részese volt az intézmény történetében meghatározó alapítványi konstrukció létrehozásának. Munkája során mindig szem előtt tartotta Paks érdekeit, a város és az atomerőmű együttműködését. Tóth György a Magyar Nukleáris Társaság és a Tolna Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja, utóbbinak 2016-tól örökös tagja. 2001 és 2003 között az Atomerőmű Sportegyesület társadalmi elnöke volt. Ez idő alatt született meg a megállapodás arról, hogy a városnak egy elsőosztályú felnőtt futballcsapata legyen. Szakmai tevékenysége mellett közéleti szerepet is vállalt: 2006-ban a paksi képviselő-testület gazdasági bizottságának külső tagja volt. A kitüntetett egyik motorja a Paks és Székelyudvarhely között létrejött lakossági kapcsolatnak.

A paksi születésű Fritz János kitartó tanulással és szorgalommal építette szakmai pályafutását. 1950 márciusától a Budapesti Szerelőipari Vállalatnál dolgozott kőművesként, majd a TOTÉV paksi kirendeltségénél munkálkodott. A szakérettségit Pécsen szerezte meg 1951-ben, majd félbehagyott egyetemi tanulmányai után, ipari technikumi oklevelet szerzett. Önerőből, tanulmányi ösztöndíjakból, a nyári szünetekben végzett munkákból fedezte kiadásait, ha kellett, éjszakánként szenes vagonokat rakodott ki. Dolgozott a járási tanácsnál építési előadóként, majd a községi tanácsnál a házi építő brigád irányítójaként. Az akkoriban újdonságnak számító költségvetési üzemek megszervezése is a feladatai közé tartozott. Több hatlakásos, kétemeletes társasház épült a tervei alapján, és nagyon szép feladat volt a futballpálya építése a lelátóval és az öltözőkkel. A kitüntetett 1977-től nyugdíjazásáig a Dunamenti Termelőszövetkezetnél dolgozott. Közéleti szerepet is vállalt: tanácstag volt a nagyközségi közös tanácsnál, később Paks város első tanácsánál. Munkáját számos alkalommal elismerték, többek között 1975-ben Paksért Emlékérmet kapott.

Szintén az ünnep előestéjén tartott megemlékezést és fáklyás felvonulást a Fidesz és a KDNP paksi csoportja. A fáklyás felvonulás a Csengey Dénes Kulturális Központ parkolójából, valamint a Fehérvári útról indult Jámbor Pál szobrához, ahol Kovács Sándor a Fidesz paksi szervezetének elnöke mondott beszédet.