CLLD

Közösségi szinten irányítot városi helyi fejlesztések

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetésre került a Közösségi szinten irányítot városi helyi fejlesztések (CLLD) konstrukció. A konstrukció felépítésében/tartalmában hasonlít a vidékfejlesztési programban évek óta megjelenő LEADER programra, viszont a LEADER-től eltérően ez a városok számára került kiírásra. A konstrukció egyedi a többi pályázati kiíráshoz képest, hiszen ebben a helyi közösség igényein alapuló, a helyi közösség által elkészítet fejlesztési stratégia adja a pályázat alapját.

A CLLD az első olyan városoknak nyújtot pályázati lehetőség, mely megvalósítása során a helyi lakosság, a civil szervezetek, a vállalkozások és az önkormányzatok együtműködésével, részvételével egy olyan stratégia készül, amelyek alapján a megvalósítás időszakában helyi pályázati rendszerben helyi fejlesztési programok valósulhatnak meg.

A CLLD intézkedés keretében
– egyrészt a kulturális és közösségi terek, szolgáltatások fejlesztése, kínálatuk bővítése kaphat támogatást lehetőség szerint hozzájárulva a helyi gazdaság fejlesztéséhez.
– másrészt a CLLD a helyi közösségszervezésre is fókuszál. A közösségi és kulturális infrastruktúrafejlesztésekhez kapcsolódó, azokat kiegészítő közösségszervezési-, és fejlesztési, identitást erősítő, az összetartozást elősegítő tevékenységeket, programokat támogat.

A CLLD megvalósítására maximálisan igényelhető forrás Paks Város esetében 800 millió Ft – amennyiben a stratégiában megfogalmazot célok az egész város lakosságát érintően kerülnek meghatározásra.

Amennyiben a program felkeltete az érdeklődését, kérem az a következő e-mail címre küldöt kapcsolat felvétellel jelezze: sebestyen.rozsa@paks.hu .

A HACS által jóváhagyot, a városi stratégia részét képező anyagok nyilvánosak és megtekintetőek.