Akadálymentesített verzió

A siller borverseny eredményei

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a siller borok nemzetközi versenyét az országos siller fesztivál keretében. Részletes eredménylista a csatolt mellékletben.

Lezajlott a XI. Országos Sillerfesztivál szakmai része, a határon innen és túlról benevezett siller borok versenye és bírálata. Az ország minden részéből és határokon túlról is érkeztek borbírók Paksra. Évről évre emelkedik az elküldött és begyűjtött siller minták száma, idén 223 siller bort neveztek be a versenyre, melyre a Felvidékről Szlovákiából, Délvidékről Szerbiából, Erdélyből Romániából és Németországból is volt nevező.

A borversenyre nevező borászok száma 171 volt, paksi termelő 36, Paksról beküldött mintaszám 47. A települések száma, ahonnan siller érkezett 60 volt.A borversenyen csak borbírói vizsgával rendelkező bírók bírálhattak.

A XI. Országos Sillerfesztivál társadalmi fővédnöke Süli János tárca nélküli miniszter, a szakmai nap fővédnöke és csúcsbírája Nyitrainé dr. Sárdy Diána a Szent István Egyetem Borászati Tanszékének vezetője.

A bírálatot hét bizottságban közel 70 bíró végezte 6 fős csúcsbírói közreműködéssel.

A szakmai grémium döntése:  aranyérem 28 db, ezüstérem 77 db, bronzérem 67 db, oklevél 51 db. A fesztivál legjobb sillere: Keresztes Pál (Siller I., 2017, Bölcske),  a legjobb paksi siller: Mayer Pince (Siller 2., 2017, Paks).

A másnap tartott eredményhirdetés után hagyományosan sor került a fesztivál 100 legjobb siller borának ingyenes kóstolójára, majd koncertekre várták az érdeklődőket.

Letölthető dokumentumok(1)

Sillerfesztivál2018Eredménysorrend

xlsx