Programok

2017. február 27. hétfő - 2017. március 13. hétfő

2017

február

27
hétfő

március

31
péntek

"Gyermekeinkért" kitüntetésre vár javaslatokat Paks Város Önkormányzata

Paks Város Önkormányzata az oktató-nevelő munkát végző pedagógusoknak és pedagógiai szakszolgálati tevékenységet ellátóknak a gyermekek harmonikus személyiségformálásában huzamosan végzett munkájuk elismeréseként „Gyermekeinkért" kitüntetést alapított.

A kitüntetés adományozására javaslatot tehet minden paksi lakos, paksi székhellyel rendelkező jogi személy, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet. Az ajánlásnak - melynek terjedelme 1 oldal - tartalmaznia kell a jelöltnek azon teljesítményét, mely méltóvá teszi a kitüntetésre.

A javaslatokat írásban 2017. március 31-ig lehet benyújtani dr. Blazsek Balázs címzetes főjegyzőhöz.

Az elismerés átadására a pedagógus nap alkalmából rendezett városi ünnepségen kerül sor.


Közélet

2017 február

27
hétfő
19:00

Jean-Claude Carriere: A NAPLÓ, avagy a Don Juan-katalógus - vígjáték a Pesti Magyar Színház előadásában - Csengey Dénes Kulturális Központ

Csengey Dénes Kulturális Központ - Paksi Közművelődési Nonprofit Kft.
7030 Paks, Gagarin u. 2.

Latinovics bérlet 3. előadása.

plakát
Jean-Claude Carrière: A NAPLÓ, avagy a Don Juan-katalógus / vígjáték egy részben

Jean-Jacques, az egyedül élő, komoly, sikeres jogtanácsos épp munkába sietne, amikor se szó, se beszéd egy vadidegen lány, Suzanne toppan a lakásába bőröndökkel, és egy bizonyos Ferrand úr után érdeklődik. Először hétköznapi félreértésnek tűnik a dolog; a lány nyilván eltévesztette az ajtót. Jean-Jacques igyekszik útba igazítani Suzanne-t, ám a lány nem hajlandó távozni. Sőt, egyre inkább belakja az agglegénylakást, és végül sem szép szóra, sem fenyegetésre, de még a könyörgésre sem hallgat.

Ezzel az extrémnek tűnő szituációval indul a világhírű francia szerző bravúros darabja, ami az események előrehaladtával egyre szórakoztatóbb és izgalmasabb. E furcsa alaphelyzet ellenére van valami nagyon is természetes ebben a történetben: férfi és nő érzelmi hullámzásának ismerős stációit látjuk - két erős személyiség sorsán keresztül. Vajon sikerül-e Suzanne-nak elcsábítania a férfit vagy a férfi hódítja meg a nőt? Vajon furcsa kapcsolatuk átfordulhat-e szerelemmé? Vagy a férfi megkeményíti a szívét és végleg leszámol a női nemmel? És egyáltalán: lehet-e hinni még az igaz szerelemben egy olyan korban, amikor ezt a szót már teljesen kifordították az értelméből?

Jean-Claude Carrière ravasz és üde, ugyanakkor mélyen elgondolkodtató darabja a legalapvetőbb emberi érzések felfedezésének kalandját kínálja - sok humorral és két nagyszerű színész felszabadult komédiázásával.

Avagy - Karinthyval szólva -: „Férfi és nő hogyan is érthetné meg egymást. Hiszen mindkettő mást akar. A férfi: a nőt. A nő: a férfit."

A magyar szöveget Gáldi Éva fordítása alapján Cserje Zsuzsa és Deres Péter készítette

Szereplők

 • SUZANNE - CSÉPAI ESZTER
 • JEAN-JACQUES - BEDE-FAZEKAS SZABOLCS
 • Dramaturg: DERES PÉTER
 • Díszlet és jelmez: KOVÁCS YVETTE ALIDA
 • Ügyelő: JUHÁSZ ANDREA
 • Súgó: BALÁZS ÉVA
 • Rendezőasszisztens: JUHÁSZ ANDREA
 • Rendező: CSERJE ZSUZSA

Jegy ára: 3.700 FtSzínház

2017

február

25
szombat

március

3
péntek

Bencze Barnabás Emlékrajzverseny - Téma: élet a Dunán

Cseresznyéskert Erdei Iskola - Paksi Közművelődési Nonprofit Kft.
7030 Paks, Cseresznyéspuszta 65.


A Duna a témája az idei Bencze Barnabás Emlékrajzversenynek.

Az általános és középiskolás diákoktól olyan alkotásokat várnak, amelyeken bemutatják a régi és a mai Dunai életet, illetve, hogy milyennek képzelik a jövőbelit.

A pályaművekből idén is kiállítást nyitnak, aminek helyszíne a Paksi Városi Múzeum lesz, a pályázók munkáit március 15-től egy héten át lehet megtekinteni.

A maximum A/4-es méretben, tetszőleges technikával készített képeket március 3-án 16.00 óráig lehet eljuttatni a Paksi Városi Múzeumba (Paks, Deák Ferenc u. 2-4.).

Minden pályázó egy alkotással nevezhet, a legjobbak készítőit értékes díjakkal jutalmazzák.

A résztvevők feltétlenül adják meg:

 • nevüket,
 • életkorukat,
 • az alkotásuk címét,
 • az elkészítés technikáját,
 • valamint iskolájuk, egyéni pályázó esetébena pedig szülő nevét, elérhetőségeit.

Esemény

2017 február

25
szombat
10:00

Cseresznyéspusztai népiskola találkozó - felhívás - Cseresznyéskert Erdei Iskola

Cseresznyéskert Erdei Iskola - Paksi Közművelődési Nonprofit Kft.
7030 Paks, Cseresznyéspuszta 65.

plakát


Gyerekprogram

2017

február

25
szombat

március

13
hétfő

Közterület használati rendelet felülvizsgálata - Szóljon hozzá Ön is!

Legutóbb 2009-ben foglalkozott a közterületek használatának átfogó szabályozásával a képviselőtestület. Az önkormányzat várja a lakosság észrevételeit, javaslatait.

A felülvizsgálatot indokolja, hogy szükségessé vált a rendelet magasabb jogi szabályozáshoz történő igazítása, ezen felül számtalan helyi felvetésre is szükséges reflektálniuk a helyi előírásoknak.

A rendelet foglalkozik majd egyebek mellett a zenés-táncos rendezvényekhez fűződő elvárásokkal is, a bérelt közterületek eredeti állapotának helyreállításával, szabályozza az üzemképtelen járművek közterületen történő tárolását.

A paksi polgárok március 13-ig személyesen is megtehetik észrevételeiket a Városházán ügyfélfogadási időben Hoffman Évánál a 232-es irodában. Az írásban érkező javaslatokat a heva@paks.hu, vagy a Paks Dózsa Gy. u. 55-61. címre lehet eljuttatni.


Esemény

2017

február

23
csütörtök

március

1
szerda

"Mi valánk a legelsők" alkotói pályázat az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából

<<p>

plakát


Közélet

2017

február

20
hétfő

március

31
péntek

„Arany Rozmaring Díj“ - Német Nemzetiségi Önkormányzat

kiírás

kiírás_német

Az „Arany Rozmaring Díj" 8. alkalommal kerül kiírásra, a feltételeknek megfelelő jelölt önkormányzati határozattal történő elfogadása esetén ez évben is a Német Nemzetiségi Napon kerül átadásra.

Eddigi díjasaink voltak:

 • 2010 - Racskó Steffi
 • 2011 - Kovácsné Váraljai Klára
 • 2012 - Pintér Anikó
 • 2013 - Schämer Imréné
 • 2014 - Szabadi Jánosné
 • 2015 - Horváthné Miszlai Katalin
 • 2016 - Roger Schilling Zenekar

Közélet

2017

február

19
vasárnap

március

11
szombat

Paks szépe - Nemzetközi Miss Alpok Adria Tolna megyei döntője - Csillag Show tánc Egyesület - Csengey Dénes Kulturális Központ

Csengey Dénes Kulturális Központ - Paksi Közművelődési Nonprofit Kft.
7030 Paks, Gagarin u. 2.

plakát


Zene, koncert, tánc

2017

február

11
szombat
16:00

március

3
péntek
16:00
Megnyitó: február 11-én 16.00 órakor

Közös nevező - kiállítás - Csengey Dénes Kulturális Központ

Csengey Dénes Kulturális Központ - Paksi Közművelődési Nonprofit Kft.
7030 Paks, Gagarin u. 2.

plakát


Kiállítás, képzőművészet

2017

február

10
péntek
17:00

március

1
szerda
15:59
Megnyitó február 10-én 17.00 órakor

Ragadd meg a napot - Szilágyi Andrásné Bende Márta kiállítása - Csengey Dénes Kulturális Központ

Csengey Dénes Kulturális Központ - Paksi Közművelődési Nonprofit Kft.
7030 Paks, Gagarin u. 2.

plakát


Kiállítás, képzőművészet

2017

február

3
péntek
18:00

április

2
vasárnap
18:00
Megnyitó február 03. 18.00

Serial Project Albert Ádám - Dekonstruált jelentés melankóliája – Paksi Képtár

Paksi Képtár
7030 Paks Tolnai út. 2.

 
kép

kép
Albert Ádám rendkívül komplex művészetelméleti kérdésekre reflektál, nagy erudícióval megalkotott intellektuális konstrukció, melynek mértéktartó esztétikuma mintha az érzékien megformált, „retinális" művészet jelenkori válságára is utalna, olyan problémákra, melyekről oly szívesen olvasnánk el a Goethe-kor nagyjainak véleményét.

Andrási Gábor művészettörténész

A "Dekonstruált jelentés melankóliája" a huszadik század utolsó harmadába repíti a nézőt, hiszen a dekonstrukció egy olyan értelmezési stratégia, amely a nagy irodalmi, filozófiai és politikai struktúrák ideológiai összetevőit veszi górcső alá úgy, hogy a struktúrák elemeinek viszonyrendszerén keresztül mutat rá a struktúra alkotóinak motivációira. Ebben az eszmetörténeti és logikai kontextusban értelmezhetők Albert Ádám struktúrái is, amelyek elemei és viszonyrendszerei azonban titkokat, személyes történeteket, szokatlan jelenségeket és nehezen dekódolható jelentéseket is magukba foglalnak. Ráadásul Albert nem csupán a jelentések és a jelenségek struktúráinak „játékára" épít, hanem a játék vonzerejére, formai felépítésére, design-jára is gondot fordít, hiszen az egyes elemeket esztétikai szempontokat is érvényesítve tervezi meg és hangolja össze.

A tudás/hatalom munkacímű projekt a hatalom megszerzének és gyakorlásának alapkoncepciójából fakadó kérdéseket, problémákat tematizálja, azokat pszedu-terekben installálja. A műtárgyegyüttes a kiállítótér lehetséges kétnézetűségére épít, a kiállítás egyfelől át és bejárható térként szolgál, másfelöl azon áthaladva és az emeletre feljutva az ott található erkélyekről lenézve, szemlélve egy másikfajta nézőponton keresztül ad egy új olvasatot. A térkép mint modell és a megértés kulcsa. A térkép mint a szimbolikus leképzés formája. A totál installációban három különböző méretű és funkcióját tekintve egymástól eltérő, mégis egymást kiegészítő pszeudo tér, illetve installáció formájában jelenik meg, melyek alapvetően a tudás/hatalom, tudás/gyakorlás, hatalom/gyakorlás terei és összefüggései és ezek vizualizációi. Ezen tematikus kérdésfelvetések jelennek meg műcsoportok formájában.

plakát


Kiállítás, képzőművészet

2017

február

3
péntek
17:30

március

26
vasárnap
18:00
Megnyitó február 03. 17.30

Tranker Kata - Hiányzó végtelen – Paksi Képtár

Paksi Képtár
7030 Paks Tolnai út. 2.

 
kép
kép_2

kép
A legfiatalabb generációhoz tartozó Tranker Kata érzékeny alkotásaiban a vizuális élmény mély gondolatisággal párosul. Kisméretű elemekből építkező, részlet gazdag, finom munkái intim közeget teremtve járják körül mindennapjaink kérdéseit: a szemlélődés tárgyát szociokulturális tényezők, a szubjektum, az egyén és a társadalom viszonya, az identitásformálás- és keresés kérdései képezik. Munkáiban elsősorban az ember önmagához és a világhoz valóviszonyának értelmezése és szubjektív rendszerezése valósul meg. A gyakran konceptualista installációk, kollázsok, objektek, grafikák, videók és analóg fotók személyes hangvétele ellenére a műveken keresztül Tranker a „minden emberre jellemző törvényszerűségeket" keresi. Teszi mindezt az alkotáshoz szokványosan felhasználandó anyagok és technikák széles repertoárjával: a papírból és fából készült részletek gyakran talált tárgyakkal, könyvekkel, törött tányérral, éremmel, gyertyával egészülnek ki, amelyek a sík- és a tér mezsgyéjén egyensúlyoznak. Az efemer anyagok, a sérülékeny, finom illesztések és összeállítások a törékenység, ideiglenesség fogalmait idézik.

--------

Zsikla Mónika

A kiállításon szereplő munkákon vissza-visszatérő elem az antik görög kultúra. Kiindulópont John Keats Óda egy görög vázához c. verse, melyben a szerző egy görög vázában látja megtestesülni a művész feladatát: a múlandó pillanatok rögzítését, a 'szép és igaz' megragadását. Ezzel a természet és a világegyetem működésében megnyilvánuló rend kerül felszínre, mely igaz volta miatt csakis szép és jó lehet. A szépség egyenlő az igazsággal és fordítva, ennek megtalálásával pedig a végtelen a halandó ember számára meghódíthatóvá válik. Keats ars poeticája szerint tehát a szépség ábrázolásával
győzedelmeskedhetünk az elmúlás felett, mint ahogy az sikerült az antik kor emberének is egy váza segítségével.

Az itt és most nyomasztó volta ismerős a ma embere számára is, viszont már nem vagyunk olyan biztosak abban, hogy régen minden jobb volt és a művészet valamirevalósága is megkérdőjeleződött. A nosztalgia és a művészet idealizálása helyére szkepticizmus és cinizmus került, Keats sorai szinte gyerekesen naivnak tűnnek. A múlandóság rögzítésére célként ritkán, az igazság megragadására eszközként még ritkábban szoktunk tekinteni, inkább olyan, mintha mindenki csak a
túlélésre játszana. Mai szemmel olvasva Keatst nem csak az antik görög világ tűnik elképzelhetetlenül távolinak, hanem minden olyan kor is, amikor a művészetnek nemes erkölcsi feladatokat tűztek ki célul. Az egyedüli, ami ma is tetten érhető, az az elvágyódás. Az itt és most helyébe még mindig jobb valami mást képzelni, csak közben már nem vagyunk romantikusak. A végtelen hiánya továbbra is elviselhetelen, de az öröklét meghódíthatatlanságába mintha már beletörődtünk volna.

plakát


Kiállítás, képzőművészet

2016 december

15
csütörtök

Nyit a paksi jégpálya

A korcsolyázókat hétfőtől péntekig, 14.00 - 22.00 óráig, hétvégén 09.00 - 22.00 óráig várják a Gesztenyés úton.

Sport

2016 szeptember

30
péntek

Vera Molnár: Tűréshatárok és Szabó Ádám: War Games című kiállítása - Paksi Képtár

Paksi Képtár
7030 Paks Tolnai út. 2.

vera_molnar
Vera Molnár: Tűréshatárok

Első absztrakt festményeit 1946-ban készítette. 1948-ban Dürer Melankólia című rézkarcától inspirálva geometrikus rajzokat készített. 1959-1968 között a "machine imaginaire" segítségével dolgozott, egy olyan szerkezetével, amely a számítógéphez hasonlóan a művészi alkotómunkában mintegy az emberi agyat helyettesíti.
1968-tól foglalkozik a számítógépes művészet lehetőségeivel, 1974-1976 között kidolgozta a "Molnár"-programot, amely a komputerművészet legkorábbi példái közé tartozik. Főiskolásként kubista, majd absztrakt képeket festett, az 50-es évek végéig erőteljesen kötődött a konstruktivista hagyományokhoz.
Az 1960-as évektől a tudomány és a művészet határterületeit érintő munkássága az alapformákat, elsősorban a négyzetet transzformáló matematikai alapon bontakozik ki, az egymásra következő, egymásra hasonlító alkotásaiban mindig a minőségi változásra, a "fantasztikus eseményre" koncentrálva. Az informatikát eszközként, a művészi alkotómunka felgyorsítójaként használja, egyben a művészet tradicionális fogalmától való elszakadás eszközeként. Az alapelemeket jelentő négyzet és a téglalap alakú formák kompozíciós rendjének meghatározása, a "tűréshatárok" megjelölése után számítógéppel készíti el a kompozíció lehetséges variációit.


szabo_adam
Szabó Ádám: War Games - serial project

A szobrászat olyan műfaj, amihez anyag kell. A szobrok olyan dolgok, amik végtermékek. E két egyszerű mondat rengeteg problémát rejt magába. A klasszikus paradigmák után, a XX. században a műalkotás mint önreflexióval rendelkezõ létezõ jut szóhoz.
A tér, melyben a szobor áll, épp úgy részesül a művészetbõl, mint maga a tárgy (Heidegger), az a tény pedig, hogy a szobor nem alak, azaz a mimetikus utánzás valamint a közvetlen jelentés nem feltétele a szobrászatnak, arra irányított sok művészt, hogy a szobrászatot elsõsorban mint tér-képzést fogja fel. A land-art például az építészetet és a szobrászatot házasítja össze, úgy, hogy a természetet megfosztja önállóságától: a művészeti alkotások a természetbõl származó tárgyakkal kerülnek párhuzamba. Erre a problémakörre irányul a kortárs képzõművészet és művészetfilozófia egyik alapkérdése is: miként lehetséges létrehozni olyan műveket, amelyek perceptuálisan megkülönböztethetetlenek más, használati vagy természeti képzõdményektõl. Szabó Ádám művészettörténész és szobrász, így nem meglepõ ha teoretikus koncepciót gyanítunk a művei mögött.

Szabó Ádám:

"Több éve már, hogy elkezdtem foglalkozni a füsttel, köddel, felhőkkel, illetve ezek szobrászi megjelenésével. Ehhez többnyire vattát, gyapjút, vatelint - ilyesmi anyagokat - használok. Van az elkészült tárgy, ami általában valami keményebb anyagból van (fém, kő vagy fa) az szilárd, egy konkrétum. Ehhez képest az a vattából odarakott valami nehezen körülhatárolható, van egy fura ellentmondás a kettő között, ami vicces, engem szórakoztat. Sokat foglalkoztam már evvel a témával, gyárakat, hegyeket, vulkánt, cigarettafüstöt - hétköznapi dolgokat ábrázoltam.

Mostanában egyre többet hallani a - valós vagy nem valós - terrorfenyegetésről. Ez a folyamatos készenlétre buzdítás, a harmadik világháború vizionálása állandóan napirenden van. Ezért vetődött fel bennem, hogy a fegyverek is füstölnek.

Először az a munka készült el, amelyet Goya festménye ihletett, a Felkelők kivégzése. A látogató eldöntheti, hogy kinek a helyére áll, az áldozat számára kijelölt (a digitális térképekről jól ismert) piros körbe, vagy valamelyik katona körébe. A cselekedet állandó, csak a résztvevő változik, ez egy szimulált háborús konfliktus kézi fegyverekkel. De a kiállításon csend van, nincsenek fegyverek, nincsenek hangok, nem tudni ki kivel van és miért, csak egymásra mutató füstölő fegyverek vannak. Ez ambivalens érzést eredményez: ez egyfelől borzongató, félelmetes, másfelől viszont előhívja a gyermekkori indiánosdit-katonásdit (paintball, számítógépes játék) Ez egy köztes állapot, ami elgondolkoztatja az embert. Erre csábítanak az imitált falak, nyílások, melyek képzeletben igazi helyszínné válhatnak, bár a szép fehér téglák ebben az ipari környezetben kissé ikeás benyomást is kelthetnek - engem szórakoztat ez az ellentmondás. A fegyverek között mestermunkák is vannak, ha valamit tökélyre fejlesztett az ember, az a gyilkolás eszköze, kifejezetten szép darabok is vannak köztük - ha lehet ezeket szépnek nevezni ebben az esetben - de vattacsomók lógnak ki belőle: ez meg nevetséges! Engem ezek a kettősségek érdekelnek."

Szabó Ádám képtárban rendezett kiállítása fontos társadalmi és politikai kérdést érint: a képtár csarnokában felépített, háború sújtotta városrészlet számos asszociációs irányvonalat vet fel a látogató előtt. Reflektálhatunk a napjainkban zajló történésekre, terrorizmusra, belehelyezkedhetünk korábbi háborús eseményekbe. Az installáció lehetőséget ad arra, hogy végiggondoljuk, milyen, ha a fegyver egyik vagy másik oldalán állunk, milyen érzések keletkeznek bennünk, amikor valós helyen és időben a saját bőrünkön érezzük azokat a borzalmakat, amiket soha nem szeretnénk átélni.

plakát


Kiállítás, képzőművészet

2017 február

28
kedd
14:00

Az ősembertől napjainkig - a Tambala ütőegyüttes előadása - Csengey Dénes Kulturális Központ

Csengey Dénes Kulturális Központ - Paksi Közművelődési Nonprofit Kft.
7030 Paks, Gagarin u. 2.

Az Ifjúsági hangverseny bérlet 3. előadása.

Színház

2017 március

2
csütörtök
16:00

Lakossági fórum a Hunyadi és Zrínyi utca (Ősz u. – Rákóczi u. közötti szakasza) út- és közműfelújításáról

Paksi Polgármesteri Hivatal
7030 Paks, Dózsa György u. 55-61.

felhívas


Közélet

2017 március

3
péntek
17:00
19:00

Szülők Iskolája 6. - Csengey Dénes Kulturális Központ

Csengey Dénes Kulturális Központ - Paksi Közművelődési Nonprofit Kft.
7030 Paks, Gagarin u. 2.

Az első 7 év életkori sajátosságai – Élet a Waldorf-óvodákban, Meghívott előadó: Barát Ilona, waldorf-óvodapedagógus, Solymár.

Ismeretterjesztés

2017 március

4
szombat
10:00
17:00

POZITÍV NAP (nemcsak) NŐKNEK

Csengey Dénes Kulturális Központ - Paksi Közművelődési Nonprofit Kft.
7030 Paks, Gagarin u. 2.

 
1

Most már egyre többet süt a nap, jön a tavasz. Egyre nagyobb igényünk van a megújulásra, kimozdulásra, megszépülésre, új kapcsolatok építésére. Kiváló lehetőség ha eljöttök a Pozitív Napra. A neve már elárulja, hogy az egész nap egy ajándék a gyerekeknek, lányoknak, hölgyeknek, kisasszonyoknak, menyasszonyoknak, anyukáknak, kismamáknak, nagymamáknak és férfiaknak. Az összes szolgáltatás díjtalanul vehető igénybe.

Ízelítő a nap programjaiból


Az egészségünkért:

 • - mozgásprogramok (gyerekzumba és trambulin bemutatóval)
 • - vércseppanalízis
 • - hát- és gyógymasszázs
 • - gyógypedikűr
 • - irisz diagnosztika
 • - kristályágy
 • - jóga és meditáció
 • - egészséges ételek kóstolója
 • - táncbemutatók
 • - tai chi bemutató

A szépségünkért:

 • - manikűrözés, géllakkozás
 • - kényeztető arcmasszázs
 • - sminkoktatás

A gyerekek szórakoztatásáról a Süni játszóház gondoskodik.

Előadásokat is hallgathatunk:

 • - 10 órától Lippai Marianna (https://www.facebook.com/Lippai-Marianna-1646329265626422/?fref=ts)
 • - 14 órától Czagler Zsuzsanna - Az életünk célja, avagy amiért érdemes reggel felkelnünk IKIGAI (http://www.internetwork.hu/ikigai/)
 • - 15 órától Hamonn Zsuzsanna médium - A gyógyító mandalákról fog előadást tartani (http://www.egikapu.com/)
 • - 16 órától Sminkpaletta - sminkiskola egy órában

Az egész napos előadás belépőjegy 800.-

A rendezvény alatt kiállítás is működik, ahol szappanok, kézműves és ásvány ékszerek, kozmetikumok, gyógytermékek finom borok és kézműves termékek vásárolhatóak akár nőnapi ajándéknak is.

Várunk téged is családoddal és barátaiddal együtt, nagy öleléssel. Legyünk ajándék egymás számára! Tegyük egymás napját széppé.

,,Mire való ez az egész élet, ha nem arra, hogy az ember jól érezze magát?!" /Móricz Zsigmond/


Szabadidő

2017

március

4
szombat
17:00

április

1
szombat
15:59
Megnyitó: március 4. (szombat) 17:00

Fogasné Rácz Éva emlékkiállítás - Csengey Dénes Kulturális Központ könyvtár-galéria

Csengey Dénes Kulturális Központ - Paksi Közművelődési Nonprofit Kft.
7030 Paks, Gagarin u. 2.

A tárlatot megnyitja: Takács Éva és Halasiné Kiszl Éva

plakát


Kiállítás, képzőművészet

2017 március

6
hétfő
9:00

I. Jámbor Pál (Hiador) középiskolai szónokverseny - Pákolitz István Városi Könyvtár

Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár
7030, Paks, Villany u. 1.

Kultúra

2017 március

6
hétfő
15:00

Paksi Harmadik Kor Egyeteme - Nagy költők nagy szerelmei

Paksi Polgármesteri Hivatal
7030 Paks, Dózsa György u. 55-61.

felhivas_1

felhivas_1

felhivas_1


Ismeretterjesztés

2017 március

6
hétfő
17:00
19:00

Nőkről, nőknek - Szalai Krisztina beszélgetős, játékos, interaktív estje - Pákolitz István Városi Könyvtár

Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár
7030, Paks, Villany u. 1.

plakát


Irodalom

2017 március

6
hétfő
17:00

"Mi valánk a legelsők" alkotói pályázat az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából - kiállítás megnyitó

Közélet

2017 március

6
hétfő
19:00

Okuláré Project felolvasószínház- Csengey Dénes Kulturális Központ

Csengey Dénes Kulturális Központ - Paksi Közművelődési Nonprofit Kft.
7030 Paks, Gagarin u. 2.

plakát


Színház

2017 március

7
kedd
9:45
10:45

Művészet és tudomány - A Spidron - Paksi Képtár

Paksi Képtár
7030 Paks Tolnai út. 2.

plakát


Egy különleges forma, mely számtalan felhasználási lehetőséget, s ezzel további rejtélyeket, különlegességet rejt magában!
De mi is az a SPIDRON?
Az egyenlő oldalú és egyenlőszárú háromszögek sorozataiból felépülő örvényszerű relief egy magyar képzőművész, Erdély Dániel szabadalmaztatott találmánya. A sok szempontból különleges geometriai rendszert a feltaláló először 1979-ben, papírból hajtogatva, Rubik Ernőnek nyújtotta be házifeladat gyanánt az Iparművészeti Egyetemen.Dr. Erdélyi Dániel (feltaláló, grafikus, antropológus)előadásában a résztvevők megismerkedhetnek a spidron létrejöttével, a síkon és téren átívelő dimenzióival, felhasználási lehetőségeivel, s talán lesznek olyanok, akik a jövőben megtalálják e forma leghasznosabb alkalmazási területét. Addig is maradnak a hipotézisek és az újabb kísérletezések.

További információk:
Dömötörné Göttinger Eszter és Stadler Krisztina múzeumpedagógusoknál

Email: egottinger@paksikeptar.hu, kstadler@paksikeptar.hu


Kiállítás, képzőművészet

2017

március

7
kedd
17:00

április

2
vasárnap
16:00
Megnyitó: március 07-én 17.00 órakor

Kirchné Máté Réka: Gyimes fotókiállítás - Csengey Dénes Kulturális Központ

Csengey Dénes Kulturális Központ - Paksi Közművelődési Nonprofit Kft.
7030 Paks, Gagarin u. 2.

plakát


Kiállítás, képzőművészet

2017 március

7
kedd
18:00

A Történelem feketedobozai - történelmi előadássorozat - Csengey Dénes Kulturális Központ

Csengey Dénes Kulturális Központ - Paksi Közművelődési Nonprofit Kft.
7030 Paks, Gagarin u. 2.

Till Józsefné történelemtanár tart előadást a nők szerepéről az 1848/49-ben. A belépés díjtalan

plakát


Ismeretterjesztés

2017 március

8
szerda
09.00 és 10.30

Kerekecske-gombocska, a Bóbita Bábszínház, Pécs előadásában - Csengey Dénes Kulturális Központ

Csengey Dénes Kulturális Központ - Paksi Közművelődési Nonprofit Kft.
7030 Paks, Gagarin u. 2.

Tipegő bérlet 3. előadása.

plakát

KEREKECSKE-GOMBOCSKA
(3 éves kor alatt)

 • Kivitelezők: Bódiné Kövecses Anna, Fekete Hajnalka, Nagy Kovács Géza
 • Hangtechnikus: Jankó Mátyás
 • Fénytervező: Jankó Mátyás
 • Alkotók: Illés Ilona, Csizmadia Gabi m.v.


„Kerekecske, gombocska, elveszett a nyulacska.
Ázik esőn, repül széllel, erdőn-mezőn, napsütésben.
Kerekecske, gombocska, merre jár a nyulacska?
Erdő mélyén mi zörög? Patak partján mi csörög? Égben, légben mi hintázik?
Kerekecske, gombocska, reszket a kis nyulacska.
Jóbarátok is kerülnek, árva nyuszin segítenek.
Kerekecske, gombocska, hazatalál nyulacska!"


Az előadás időtartama: 20-25 perc + 20 perc közös játék a gyerekekkel, szülőkkel

Jegy ára: 1.500 Ft


Színház

2017 március

8
szerda
19:00

Se veled, se nélküled - Csernus Imre előadása - Csengey Dénes Kulturális Központ

Csengey Dénes Kulturális Központ - Paksi Közművelődési Nonprofit Kft.
7030 Paks, Gagarin u. 2.

pl


Színház

2017 március

9
csütörtök
10:00

Baba - Mama Klub - Kincskereső Gyermekkönyvtár

Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár
7030, Paks, Villany u. 1.

plakát


Gyerekprogram

2017 március

9
csütörtök
18:00

Irodalmi esték - Forgách András est - Csengey Dénes Kulturális Központ

Csengey Dénes Kulturális Központ - Paksi Közművelődési Nonprofit Kft.
7030 Paks, Gagarin u. 2.

plakát

plakát


Irodalom

2017 március

11
szombat

PistiEst: Útkereső lemezbemutató koncert - Csengey Dénes Kulturális Központ

Csengey Dénes Kulturális Központ - Paksi Közművelődési Nonprofit Kft.
7030 Paks, Gagarin u. 2.

1.000,- Ft-os támogatói jegyek vásárolhatók elővételben és a helyszínen.

kép

kép


Zene, koncert, tánc

2017 március

12
vasárnap
9:00
12:00

Könyves vasárnap - Csengey Dénes Kulturális Központ

Csengey Dénes Kulturális Központ - Paksi Közművelődési Nonprofit Kft.
7030 Paks, Gagarin u. 2.

plakát


Gyerekprogram

2017 március

13
hétfő
13:45
15:15

Bemutatkozunk - Petőfi Irodalmi Múzeum - Paksi Képtár

Paksi Képtár
7030 Paks Tolnai út. 2.

Hogyan lettem költő -avagy játék a szavakkal.
Mi kell ahhoz, hogy mint Petőfi Sándor, világszerte ismert költők legyünk?
Nem is olyan nehéz ez a kérdés, mint amilyennek tűnik!
Szeretni kell a szavakat és örömet lelni a játékosságukban!
Mindenkinek van kedvenc szava, ugye? A Tied mi? S vajon mi rímel rá?
A szó-játék élvezetén túl nem baj, ha szabadon engeded a fantáziád, s másképp látod a világot a valóságoson túl!
A Petőfi Irodalmi Múzeum játékos foglalkozásán ígérjük, Czékmány Anna (múzeumpedagógus) és munkatársai segítségével mulatságos kalandokkal válik mindenki babérkoszorús költővé!

További információk:
Dömötörné Göttinger Eszter és Stadler Krisztina múzeumpedagógusoknál

Email: egottinger@paksikeptar.hu, kstadler@paksikeptar.hu

 

Kultúra