MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Magyarország egyetlen atomerőművét Paksot déli irányban elhagyva, a 6-os számú főútról közelíthetjük meg, így jutunk el először az északi, majd a déli bejáróhoz. Elsőként a 120 méter magas meteorológiai tornyot és a négy 100 méteres szellőztető kéményt láthatjuk. Az erőmű monumentális épületegyütteséhez egy szépen gondozott erdősort követően érkezünk meg.

1976-ban örökre megváltozott Paks élete. Ekkor jött ugyanis létre a Paksi Atomerőmű Vállalat. Ma már szinte mindenkinek az atomerőmű az első gondolata, amikor Paks városáról beszélünk. Az egykori nagyközség élete teljesen megváltozott a huszadik század legnagyobb ipari beruházásának köszönhetően. A településnek és lakóinak alkalmazkodnia kellett a változásokhoz, fejleszteni kellett az infrastruktúrát, és meg kellett találni a módot arra, hogy az új, megjelenő igényeket kielégítsék.

Hosszú és rögös út vezetett addig, hogy Paksot atomvárosként emlegessék. A beruházásnak köszönhetően a lakosok száma pár év alatt 13 ezerről 21 ezerre nőtt. Az ország különböző városaiból érkező szakemberek mellett, számos külföldi - köztük szovjet, lengyel, cseh és német mérnökök, szakmunkások - jöttek, és a Magyar Néphadsereg 2689-es alakulata is Paksra érkezett. Az érkezők elszállásolása érdekében új lakótelep épült. Az építkezések több, mint 10 ezer embernek biztosítottak munkalehetőséget. Az itt élő paksiak az érkezőket „gyüttmenteknek, bőröndösöknek” csúfolták, ugyanakkor a beruházáson dolgozók kis poros falunak nevezték Paksot, ahol nincs semmi. Ez persze sértette az itt élőket, de mindez ma már a múlté.

Az 1970-es évek végén és az 1980-as évek elején, az erőmű építésének köszönhetően új településrész épült, iskola, óvoda, bölcsőde, művelődési ház, gyógyszertár, posta került átadásra. A lakótelep idővel egyre szebb lett, parkokkal, játszóterekkel gazdagodott, így új épületek, szolgáltató intézmények születtek. A nagyszabású beruházásnak köszönhetően egy új Paks született.

Ma már nehéz lenne olyan családot találni a városban, aki valamilyen módon ne kötődne az erőműhöz. Így tehát nem is értik a paksi és környékbeli lakosok, miért kérdezik tőlük állandóan, hogy nem félnek-e az atomerőműtől?

Sok mindentől lehet félni, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy villamos energiára az élet minden területén szükségünk van. Az atomerőmű jelenleg az ország villamosenergia szükségletének több, mint 40 %-át termeli. Az atomenergia nélkülözhetetlen hazánkban, csakúgy mint más országokban. A félelmek eloszlatása érdekében idézem Patrick Moore, a Greenpeace egyik alapítójának 2006 áprilisában, a Washington Postban megjelent szavait: „A Greenpeace alapításakor én is úgy gondoltam, hogy az atomenergia és a nukleáris holokauszt szinonimák. De harminc év alatt megváltozott az álláspontom, és ideje, hogy a többi környezetvédő is felismerje, csak az atomenergia segítségével lehet megállítani a klímaváltozást, és ezzel megmenteni a Földet. Nem igaz, hogy az atomenergia veszélyesebb, mint a hagyományos erőművek. A szénbányákban évente ötezer ember veszti életét. Nem lehet mindent betiltani, ami alkalmas az emberi élet kioltására. Az elmúlt húsz évben bozótvágó késsel több, mint egy millió embert öltek meg Afrikában. Ez jóval több áldozat, mint ahányan a hirosimai és nagaszaki atombombáktól elpusztultak.”

1995-ben megnyitotta kapuit a Tájékoztató és Látogatóközpont, majd 2012-ben átadásra került az Atomenergetikai Múzeum, azért, hogy az emberekben kialakult tévhiteket és az atomenergiát körülvevő misztikumokat eloszlassák. Félelmeink legyőzésében segítséget nyújt a személyes tapasztalat, ismereteink és tudásunk bővítése, így ezen intézmények meglátogatásával megalkothatjuk saját véleményünk az atomenergiáról.

Amennyiben még ez sem lenne elég bizonyíték, íme 10 érv a nukleáris energia mellett: (Forrás: www.atomeromu.hu)

  1. A Paksi Atomerőmű környezetbarát, működése szén-dioxid-mentes, nem bocsát ki füstöt, port, pernyét és üvegházhatású gázokat.
  2. A hazai atomenergia alkalmazása biztonságos és folyamatos energiaellátást tesz lehetővé, csökkenti az ország energiaimport-függőségét.
  3. Az atomerőmű évtizedek óta a legolcsóbban termelő erőmű hazánkban, az üzemanyag politikailag stabil országokból szerezhető be.
  4. Az üzemanyag szállítása, készletezése egyszerű, több évre elegendő üzemanyag elfér egy közepes méretű helyiségben.
  5. A keletkező radioaktív hulladék mennyisége csekély, jól kezelhető, és biztonságos elhelyezése hosszútávra megoldható.
  6. Az atomerőmű munkahelyeket teremt, fontos szerepe van a térség fejlesztésében.
  7. A Paksi Atomerőműben alkalmazott reaktor kiforrott, biztonságos típus. Nemzetközi szervezetek rendszeres vizsgálatai bizonyítják, hogy az erőmű műszaki állapota megfelel az igen szigorú nemzetközi és hazai követelményeknek.
  8. Rendelkezésre állása magas fokú, nem függ az időjárási viszonyoktól és a napszakoktól.
  9. Nemzetközi statisztikák bizonyítják, hogy az ipari balesetek bekövetkezésének kockázata az atomerőműben jóval alacsonyabb, mint a hagyományos erőmű-technológiák esetén.
  10. Minden műszaki és gazdasági szempont szerint az atomerőmű jelenti a hosszú távú, biztonságos és versenyképes magyar villamosenergia-ellátás alapját.

Helyszín

MVM Paksi Atomerőmű Zrt.
Cím:7031 Paks,
Weboldal:http://www.atomeromu.hu
https://www.facebook.com/paksiatomeromu/

Hogyan jutok oda?