Borbarangolás – borok és ételek a Tolnai Borvidéken

A paksi boros gazdák pincéiket a bor tárolására kiválóan alkalmas paksi löszbe vájták, majd köréjük présházakat építettek. A pincékből kitermelt földet felhasználták: házak és présházak falait tömték vele, vagy vályogot vetettek belőle. Innen kapta nevét a Sárgödör tér.

A borkészítés Pakson hosszú múltra tekint vissza és olyan híres termékkel büszkélkedhet, mint a siller bor. A siller esetében az erjesztés folyamatának egyik fontos fázisa, a héjon áztatás ideje hosszabb, mint a rosé boroké, de rövidebb, mint a vörös boroké. Ez idő alatt a szőlő héja már átadja színanyagai egy részét az erjedő mustnak, de még nem terheli azt az erősebb, savas ízű tanninokkal. A siller tehát könnyű, friss gyümölcsös ízű bor, de a rosé boroknál teltebb, fűszeresebb aromával bír.

Hogy ismerjük fel a paksi sillert? Mini-sommelier képzés, borkóstoló

Időtartam: 1-1,5 óra

Lehetséges helyszín: Fabro pince, Szedmák Pince, Polgár Pince, Kovács Présház

Fakultatív programlehetőségek: buszos városnézés idegenvezetővel, látogatás a Városi Múzeumban/Paksi Képtárban, lazítás a Paksi Gyógyfürdőben, frissítő kezelések a Gyógyfürdőben (előzetes bejelentkezés szükséges!)

Ár: előzetes egyeztetés alapján

Elérhetőségek

dr. Hanol János
csoportvezető
Cím:7030, Paks, Szent István tér 14/C.
Telefon: