Akadálymentesített verzió

Volánbusz Zrt.

Készpénzes jegyvásárlás a Volánbusz járatain

A járványügyi helyzetre való tekintettel, az utasok és az autóbusz-vezetők védelmében hozott új, rendkívüli intézkedésként 2020. március 23-tól készpénzmentessé vált a jegyvásárlás a Volánbusz valamennyi járatán. 2020. március 25-én (szerdán) üzemkezdettől pedig a tanszüneti menetrend lép érvénybe az országos, regionális és elővárosi autóbuszjáratokon is. Részletes tájékoztatóért ide kattintson.

 

2020. április 2-tól nem közlekedő Volánbusz-járatok

2020. április 2-ától - a járványügyi helyzetre való tekintettel – a Volánbusz honlapján az alábbi linken felsorolt országos (távolsági) járatok, melyeknél egyéb eljutási lehetőség is biztosított (vasúttal vagy autóbusszal), ideiglenesen nem közlekednek: https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/35014 
A fel nem sorolt járatok esetében továbbra is a tanszünetes menetrend érvényes. A helyi járatok a fentiektől eltérő (hétvégi vagy ritkított) menetrend szerint közlekedhetnek. Pakson a 12:15-kor Autóbusz-állomásról Biritópusztára, valamint a 12:30-kor és 13:30-kor Biritópusztáról az Autóbusz- állomásra közlekedő  áratok nem indulnak. Az esetleges változásokról továbbra is azonnal beszámolnak a Volánbusz és a Voláninform Facebook-oldalán, valamint honlapjukon, a volanbusz.hu/koronavirus-on.

 

Koronavírus: újabb jelentős változások az autóbusz-közlekedésben

 

A 2020. május 4-től érvényes új járványügyi szabályozás értelmében mindenki számára kötelező a szájmaszk viselése, illetve a száj és az orr eltakarása a Volánbusz valamennyi járatán és utasforgalmi létesítményeiben. A szabály egyaránt vonatkozik a menetrend szerinti helyi és helyközi, az országos és regionális, a szerződéses és különcélú járatokra, valamint az alvállalkozók által üzemeltetett autóbuszokra, függetlenül attól, hogy érintik-e Budapest vagy Pest megye közigazgatási területét. A várótermekben, pénztáraknál és személyes ügyfélszolgálati pontokon szintén országszerte kötelező a maszkviselés. A szájat és az orrot eltakaró eszközt már az autóbusz fedélzetére történő felszálláskor, az állomásokon a beszállás előtti sorban álláskor, illetve az utasforgalmi létesítményekbe való belépéskor viselni kell.

Az autóbusz-állomások nyitott részein a másfél méteres védőtávolság betartása – a járványügyi szabályozással összhangban – kötelező, a szájat és az orrot eltakaró eszköz viselése ajánlott.

A fővárost és Pest megyét nem érintő járatok esetében visszaáll az első ajtós felszállási rend, és – az utasokat, autóbusz-vezetőket egyaránt védő – szigorú óvintézkedések betartása mellett ismét lehet a járművezetőtől menetjegyet, bérletet vásárolni. E célból a buszon egyszerre egy utas tartózkodhat, a jegyet vagy bérletet váltani kívánó többi utazónak a peronon kell várakoznia a másfél méteres védőtávolság betartásával. Az utasok érvényes menetjegyüket vagy bérletüket felszálláskor kötelesek bemutatni az autóbusz-vezetőnek. Ezeken a járatokon nem állítanak fel a járművezetőt elhatároló kordont, helyette az első üléssorokat zárják le, azokon nem lehet utazni.

Fontos tudni, hogy a Budapestet és Pest megyét érintő járatokra továbbra sem lehet az első ajtón felszállni, és az autóbusz-vezetőtől nem lehet jegyet, bérletet vásárolni. Az érintett buszokon a kordon továbbra is megmarad, utazni csak előre megváltott jeggyel vagy bérlettel lehet.

Az utazás során továbbra is be kell tartani a másfél méteres védőtávolságot, ezért az utasok és az autóbusz-vezetők védelmében a Volánbusz 30 százalékos járatkihasználtság felett kisegítő buszokat indít.

A járvány miatt bevezetett csomagkezelési szabályok is változatlanok maradnak: a járművezető nyitja és zárja a csomagteret, a csomag be- és kivételét az utasok maguk végzik.

Folyamatosan bővül a Közlekedési Mobiljegy és a viszonteladói applikáció termékkínálata: a helyi és helyközi menetjegyeken, valamint az országos távolsági járatok igénybevételéhez szükséges kiegészítő jegyeken kívül  30 napos helyközi, teljes árú és kiemelten kedvezményes, valamint helyközi, teljes árú havi, helyi, teljes árú összvonalas, illetve egyvonalas, havi helyi bérletek és további helyi díjtermékek is vásárolhatók az alkalmazásokban.

Jegyek és bérletek továbbra is válthatók a Volánbusz honlapján elérhető online értékesítési rendszerben (https://www.volanbusz.hu/hu/jegy-es-berlet/online-jegyvasarlas és https://www.volanbusz.hu/hu/jegy-es-berlet/online-berletvasarlas), valamint személyesen az elővételi pénztárakban, az automatákból, valamint a nyitva tartó szerződéses partnereknél.

Az országos veszélyhelyzettel összefüggő, a Volánbusz autóbuszjáratait, menetrendjét, jegy- és bérletváltási szabályait érintő változásokról utasaink a volanbusz.hu/koronavirus oldalon, a Közlekedési Mobiljegy alkalmazásról a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. honlapján tájékozódhatnak.

(Forrás: volanbusz.hu)