Akadálymentesített verzió

Visszatekintő

Ez az összefoglaló a helyi intézkedéseket, döntéseket tartalmazza időrendben, tartalmát folyamatosan frissítjük.

1.

Februárban megkezdődött a koronavírussal kapcsolatos lakossági tájékoztatás a helyi médián keresztül az egészségvédelem és a megelőzés fontosságáról. Március 8-án látogatási tilalom lépett életbe a Paksi Életfa Idősek Otthonában.

2.

A koronavírus terjedése miatti prevenció részeként a városvezetés bejelentette (március 9-én), hogy elmarad a március 15-re tervezett városi ünnepség és valamennyi, a városi intézményekbe tervezett, 40-50 fő részvételével zajló program.

3.

Magyarország Kormánya március 11-én hirdetett rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet az ország teljes területére. 12-én az önkormányzat saját intézményeiben a résztvevői létszámtól függetlenül mindenféle rendezvény megtartását megtiltotta.

4.

Az óvodalátogatási kötelezettség alóli felmentés március 16-án lépett életbe, ezt követően, szülői kérés alapján, csak gyermekfelügyeletet és étkezést biztosítottak a paksi óvodák és a bölcsőde. A halmozottan hátrányos helyzetű általános és középiskolás diákok étkeztetéséről az igényeket előzetesen a szülőktől várta az önkormányzat.

5.

Döntés született arról, hogy visszavonásig bezárják az önkormányzati intézményeket, így a gyógyfürdőt, a tanuszodát, a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtárat, a Városi Múzeumot és a Csengey Dénes Kulturális Központot.

6.

A szociálisan rászorulók étkeztetését a Paksi Életfa Idősek Otthona konyhájáról biztosítják minden érintettnek (ez körülbelül száz főt jelent), akiknek a Paks Kistérségi Szociális Központ munkatársai szállítják ki az ételt.

7.

A hajléktalanok nappali melegedőjét nem zárták be, a megszokott rendben működik tovább, az idősek klubja szünetel, a fogyatékkal élők nappali ellátója szükség esetén biztosít felügyeletet. A házi segítségnyújtás működik, az egyedül élő segítségre szorulók jelzését a Paks Kistérségi Szociális Központban várják a 75/830-480-as telefonszámon.

8.

A városban az egészségügyi alap- és szakellátás működik, viszont kérik továbbra is, hogy akinek nem sürgős, ne vegye igénybe. A receptek felírása telefonon megoldható, működik az eRecept rendszer, illetve a felírt gyógyszereket nem csak hozzátartozó válthatja ki. A koronavírus-pandémia miatt soron kívül elrendelték, hogy március 16-tól a tervezett egészségügyi ellátást csak akkor végzik el, ha arra sürgős szükség van életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében. Nem működik Pakson a fürdőgyógyászat, az egynapos sebészet és az endoszkópia, röntgenvizsgálat csak légúti betegségek és baleseti események kapcsán készülhet, az ultrahang-előjegyzéseket lemondták, csak orvosi egyeztetés alapján, sürgős esetekben végezhető el ez a vizsgálat. A szemészeti szakellátás szintén szünetel. Egyes szakrendeléseken részleges rendelés van, például a fül-orr-gégészeten, a nőgyógyászaton és a sebészeten.

9.

Március 16-tól országszerte bezártak a szórakozóhelyek, a mozik, a kulturális intézményeknél pedig látogatási tilalmat vezettek be. Az éttermek, kávézók és üzletek csak 15 óráig tarthatnak nyitva, kivétel az élelmiszerboltok, patikák, drogériák.

10.

A paksi polgármesteri hivatalban védőintézkedéseket rendeltek el az ügyfélfogadás és ügyintézés rendjét illetően. Ügyfélfogadás minden esetben kizárólag a földszinten kijelölt ügyféltérben történhet, a volt hulladékszolgáltatói irodában. Kérik az ügyfeleket, hogy a személyes ügyintézést, megjelenést lehetőleg mellőzzék, elsődlegesen telefonon és e-mailben érdeklődjenek a paks.hu weboldalon található hivatali elérhetőségeken, továbbá ügyeiket elektronikusan szíveskedjenek intézni.

10/1.

A 60 év feletti csoportvezetőktől és osztályvezetőktől otthonmaradást és rendelkezésre állást várnak el. A többi 60 évet betöltött hivatali munkavállaló otthon maradhat, és a munkavégzés alól mentesítve a fizetését megkapja.

10/2.

A polgármester és a képviselők visszavonásig nem tartanak személyes fogadóórákat, telefonon és online kereshetők. A településrészi ügyfélszolgálati irodák visszavonásig zárva maradnak. A hivatali belföldi és külföldi kiküldetéseken való részvételek (oktatások, értekezletek, konferenciák) visszavonásig megtiltásra kerültek.

10/3.

Az iparosított és hagyományos technológiával épült ingatlanok korszerűsítésére kiírt pályázatok előkészítését és beadását a személyes egyeztetések csökkentése okán visszavonásig felfüggesztették. A humánpolitikai bizottság és a gazdasági bizottság pályázatai, valamint az útépítési és közműfejlesztési pályázat határideje változatlan.

11.

Elrendelték március 16-tól a város közigazgatási területén található önkormányzati fenntartású játszóterek és fitneszsportparkok bezárását, függetlenül attól, hogy a terek bekerítettek, vagy sem.

12.

Önkénteseket szerveznek az idősek ellátásának segítésére. Aki jelentkezni szeretne, hívja a Paks Kistérségi Szociális Központot.

13.

A paksi piacon kizárólag élelmiszer árusítható március 20-tól, és csak azok az eladók folytathatják ezt a tevékenységet, akik tartós helyhasználati szerződéssel rendelkeznek.

14.

Március 23-tól a Paksi Bóbita Bölcsődében nem fogadnak gyermekeket, az óvodákba járó paksi gyermekek napközbeni ellátását (felügyeletét) a rendkívüli szünet idejére ettől a naptól kizárólag a Paksi Benedek Elek Óvoda székhelyintézménye (Paks, Ifjúság út 1/B) végzi.

15.

Tulajdonosi ajánlásában arra kérte a polgármester a Paks Város Önkormányzata többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok vezetőit, hogy amennyiben paksi vállalkozás szerződés alapján számlát nyújt be a társasághoz, soron kívül intézkedjenek az ellenérték utalásáról, és haladéktalanul tegyék meg az ehhez szükséges munkaszervezési intézkedéseket, az új koronavírus miatti gazdasági károk megelőzése, minimalizálása, a paksi vállalkozások és munkavállalóik védelme, az esetleges leállások, elbocsátások megelőzése érdekében.

16.

Szabó Péter március 24-én bejelentette, hogy mivel a Volánbusznál tanszüneti menetrend van, igény esetén a Paksi Közlekedési Kft. segíti a környező településeken lakó, az egészségügyi és a szociális szférában dolgozók munkába járását.

17.

Egyeztetést kezdeményezett a városvezetés a paksi szálláshely-szolgáltatókkal. Ha megszaporodna a hatósági házi karanténok száma, akkor vagy a karanténban lévők, vagy családtagjaik elhelyezésében tudnak a szálláshely-szolgáltatók közreműködni, ehhez az önkormányzat forrást biztosít.

18.

Két paksi vállalkozástól – Beanett Bt., Titkos és Jáger Kft. – rendelt az önkormányzat kétezer mosható, vasalható szájmaszkot az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint a polgármesteri hivatalban dolgozóknak, valamint a lakosságnak húszezer darab mosható maszkot.

19.

Bejelentette a polgármester március 25-én, hogy a képviselő-testületi feladat és hatáskörében úgy döntött, hogy 125 millió forintot elkülönítenek az idei költségvetésből a koronavírus elleni védekezés költségeire a felhalmozási tartalék és az általános céltartalék terhére.

20.

A humánpolitikai bizottság 2020. évi tavaszi kulturális célú pályázati kiírásának, az esélyegyenlőség megteremtése célú pályázati kiírásának, az egészségügyi-szociális célú pályázati kiírásának, valamint a 2020. évi tavaszi fiatal szakképzett pályakezdők Pakson történő letelepedésének támogatását célzó pályázati kiírásának beadási határidejét 2020. április 29-re módosítja – így döntött Szabó Péter polgármester, a különleges jogrendben, a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljárva március 26-án.

21.

A képviselő-testület gazdasági bizottsága által kiírt 2020. évi tavaszi pályázati kiírásának beadási határidejét 2020. április 29-re módosítom – így döntött Szabó Péter polgármester, a különleges jogrendben, a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljárva március 26-án.

22.

Megjelent március 27-én az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett kijárási korlátozásról szóló rendelet a Magyar Közlönyben. A döntés az ország egész területére érvényes március 28. és április 11. között. A kijárási korlátozásról polgármesteri tájékoztató jelent meg.

23.

A Magyarország Kormánya által elrendelt veszélyhelyzet időtartamára – a zökkenőmentes védekezés támogatása érdekében – a Paksi Életfa Idősek Otthona és a Paks Kistérségi Szociális Központ paksi székhelyén és telephelyén dolgozó munkatársainak azokon a napokon, amelyeken munkát végeznek, napi egyszeri meleg étkezést biztosít az önkormányzat a 2020. évi költségvetése terhére – így döntött Szabó Péter polgármester, a különleges jogrendben, a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljárva, március 27-én.

24.

Március 27-én Szabó Péter polgármester a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljárva – a lejárt intézkedések pótlására – megerősítette:

A veszélyhelyzet fennállása alatti időszakban az önkormányzat fenntartásában működő óvodák nem tartanak nyitva. A bezárt óvodákba járó paksi gyermekek napközbeni ellátása az 51/2020. (III.20.) határozatában foglaltak szerint történik, azaz a rendkívüli szünet idején 2020. március 23-tól kizárólag a Paksi Benedek Elek Óvoda Székhelyintézménye (Paks, Ifjúság út 1/B) végzi.

A veszélyhelyzet fennállása alatti időszakban az önkormányzat fenntartásában működő bölcsőde nem tart nyitva. A gyermekek napközbeni ellátása (felügyelete) az 51/2020. (III.20.) határozatában foglaltak szerint a rendkívüli szünet idejére nem biztosított.

Felkérte a Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Kalkuttai Szent Teréz Tagóvodája és az Aranyhal Waldorf Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fenntartói jogainak gyakorlóit, hogy figyelemmel a járványveszély miatt Magyarország teljes területére elrendelt veszélyhelyzet fennállásának folyamatosságára, az általuk fenntartott intézményeket továbbra is tartsák zárva a veszélyhelyzet időtartama alatt.

25.

A Paksi Napsugár Óvoda Vörösmarty utcai székhelyóvodájában kezdték meg az önkormányzati intézmények teljes körű fertőtlenítésének folyamatát március 28-án. A tagóvodák után sorra kerül a Csengey Dénes Kulturális Központ, a Paksi Városi Múzeum, a Paksi Képtár és a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár. A Szekszárdi Tankerületi Központtal egyeztetve a paksi iskolaépületekben is elvégzik a fertőtlenítést. A tervek között szerepel a paksi polgármesteri hivatal, valamint több önkormányzati cég és a Paks Kistérségi Szociális Központ épületeinek fertőtlenítése is, valamint újranyitásuk előtt a játszótereké is.

26.

Megérkezett az első ötezer darab a lakosságnak megrendelt szájmaszkokból március 31-én. A népességnyilvántartási adatok alapján, arányosan juttatják el a maszkokat a háztartásokba, a csomagokat választókerületenként, emelkedő számsorrendben szállítják ki. A csomag a mosható, vasalható maszkok mellett tartalmaz egy használati tájékoztatót is. Az összes maszk éhány nap alatt megérkezik és eljuttatják a háztartásokba.

27.

A koronavírus terjedése okán kihirdetett veszélyhelyzet miatt a 2020/2021-es nevelési évre történő óvodai beíratás rendje megváltozott. Az önkormányzati fenntartású óvodákban 2020. április 2. és 17. között – elektronikus úton vagy telefonon (8 és 16 óra között) – jelezni kell a beíratási szándékot a választott óvodában. A részletes tájékoztató, szándéknyilatkozat és a paksi Hírnökben megjelent óvodákat bemutató melléklet a Hirdetmények, közzétételek rovatban megtalálható.

28.

Szabó Péter polgármester a Volánbusz Zrt.-vel a helyi tömegközlekedési közszolgáltatás ellátására vonatkozóan fennálló közszolgáltatási szerződésben foglaltak alapján kezdeményezi, hogy a közszolgáltató az egészségügyi dolgozók, továbbá a Paksi Életfa Idősek Otthona és a Paksi Kistérségi Szociális Központ munkatársainak biztosítsa az ingyenes utazás lehetőségét a paksi helyi tömegközlekedési közszolgáltatásban működtetett járatain az új koronavírus járvány ideje alatt. Az ennek kapcsán elmaradó díjbevételt megtéríti az önkormányzat a közszolgáltatónak.

29.

Egymillió kétszázezer forint támogatást nyújt támogatási szerződés alapján a Molnár Imréné vezette Önzetlenül Segítők Paks Nonprofit Alapítványnak az önkormányzat a koronavírus-helyzetre tekintettel – így döntött Szabó Péter polgármester a képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljárva. A támogatással élelmiszerek, tisztítószerek, fertőtlenítőszerek, tisztálkodószerek, törölközők, ágyruhák beszerzését kívánják segíteni a rászorulóknak.

30.

Felszerelték a Paksi Életfa Idősek Otthona épületében azt a légfertőtlenítő berendezést, amelyet az önkormányzati intézmények épületeinek fertőtlenítését végző Salzberger Hungária Kft. ajánlott fel az önkormányzatnak. A berendezés egy katalikus ionizációs technológián (RCI) alapuló, a nanotechnológiát és a germicid UV lámpa hatását ötvöző, vegyszermentes légfertőtlenítő gép, amely 100 négyzetméteres helyiség folyamatos fertőtlenítésére alkalmas. A berendezés a koronavírus-járvány után is hasznos, mivel más vírusok, illetve baktériumok, gombák ellen is hatékony.

31.

Szabó Péter polgármester április 3-án bejelentette, hogy nyolc önkormányzati tulajdonú bérlakást készítenek elő arra az esetre, ha hatósági karanténra kötelezett személy nem tudja megoldani az elkülönülést, az érintett vagy a hozzátartozói ezekben a lakásokban tartózkodhatnak a szükséges ideig.  Ötszáz sebészeti szájmaszkot juttatnak el az egészségügyi alapellátásban dolgozó minden orvosnak. Az első ötezer után újabb ötezer darab megérkezett a Beanett Bt.-től és a Titkos & Jáger Kft.-től a lakosság ellátására megrendelt húszezer darab szájmaszkból, a szájmaszkok csomagolása, kihordása folyamatosan zajlik önkéntesekkel. A korábban megrendelt FFP3-as maszkból reményei szerint az első 1500 hamarosan megérkezik, ezekkel az egészségügyi és a szociális területeken dolgozókat szeretnék ellátni.

32.

Az április 3-i sajtótájékoztatón dr. Bodnár Imre bejelentette, hogy a Paksi Gyógyászati Központban április 6-val bevezetik az egykapus beléptetési rendszert, ez azt jelenti, hogy csak a város felőli bejáraton lehet bemenni az épületbe, a másik bejárata zárva lesz, illetve a gyógyfürdő részleg mindkét bejárata. A beérkező pácienseknek írásban nyilatkozniuk kell , hogy nem lázasak, nem volt kontaktjuk vélhetően vagy igazoltan koronavírussal fertőzött személlyel stb. Annak érdekében, hogy ha a járvány fokozódna, biztosítani tudják a megfelelő létszámú egészségügyi ellátó személyzetet, felmérték, hogy jelenleg mekkora minimális létszámra van szükség az alap- és szakellátásban, a többieket ütemezetten az időarányos szabadságuk kivételére kérték, ha az lejár, akkor az önkormányzat jóváhagyásával munka alóli felmentést adhatnak a dolgozóknak, de mindannyian készenlétben állnak, és bármikor visszarendelhetők. Eddig két pozitív koronavírus-teszt volt Pakson, a kontaktok teszteredménye viszont negatív lett, az egyik érintett a családjával már a pozitív tesztet megelőzően önkéntes karanténban volt.

33.

Szabó Péter polgármester bejelentései sajtótájékoztatón április 8-án: Megérkezett az egészségügyi és szociális területen dolgozók számára korábban megrendelt FFP3-as maszkokból az első szállítmány, a lakosságnak rendelt szájmaszkok csomagolása és kihordása folyamatos. Húszmillió forint alatti adóalappal rendelkező vállalkozó felnőtt háziorvosok, fogorvosok és gyermekorvosok idei iparűzési adóját elengedik. Szintén elengedik az önkormányzati tulajdonban lévő helyiségek bérleti díját augusztus 31-ig. Nyolcszázezer forint támogatást ad polgármesteri keretéből a Paks és Környéke Mentéséért Közalapítványnak, amely a paksi mentőállomás felszereltségének fejlesztését segítő szervezet. Kormányrendelet értelmében az idei gépjárműadót át kell irányítani a központi költségvetésbe, ez Paks esetében nyolcvan millió forint. Újranyitásukat megelőzően a játszóterek és fitneszparkok fertőtlenítése is megtörténik majd.

34.

Még húsvét előtt elvégezte a Paksi Életfa Idősek Otthonában az Országos Mentőszolgálat a koronavírusteszteket a tisztifőorvos utasítására, mind a 86 gondozotté negatív lett.

35.

Szabó Péter arról is tájékoztatott április 15-én, hogy módosította saját hatáskörben a 2020. évi költségvetési rendeletet: az idei gépjárműadót át kell irányítani a központi költségvetésbe, a bevételi oldalról emiatt hiányzó 81 millió forintot az ürgemezei strand üzemeltetési költségére szánt keretből csoportosítják át. Hozzátette, ha a nyár folyamán később meg tudják nyitni a strandot, megtalálják a szükséges forrást.

36.

A képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljárva az önkormányzat tulajdonában álló Anna utcai iskola vonatkozásában fennálló bérleti szerződés esetében tulajdonosként a bérbevevő Pécsi Egyházmegyét a bérleti díj fizetési kötelezettsége alól 2020. augusztus 31-ig mentesítette a polgármester. A mentesség elsőként a március hónap után fizetendő bérleti díjat érinti, az utolsó mentességgel érintett bérleti díj az augusztus hónap után járó bérleti díj.

37.

Arról határozott a polgármester, hogy a paksi piacot üzemeltető Csimbó Kereskedelmi és Szolgálató Bt.-t felkéri, hogy a következő korlátozásokat alkalmazza: a piacon kizárólag az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény mellékletének 10. pontja szerinti élelmiszer és a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról 2012. évi CXXVI. törvény 2. mellékletében foglalt növénytermesztés, erdőgazdálkodás tevékenységi körökből származó mezőgazdasági termék árusítható. A piacon kereskedelmi tevékenységet csak azok az eladók folytathatnak, akik tartós helyhasználati szerződéssel rendelkeznek, közölte a polgármesteri hivatal április 16-án. 

38.

Magyarország Kormánya úgy döntött, hogy május 3-ig meghosszabbítja a kijárási korlátozást, illetve lehetőséget ad a települések polgármestereinek arra, hogy hétvégére szigoríthatnak ezen. Figyelembe véve, hogy a jelenlegi prognózis szerint a május 3-i héten várható a koronavírus-járvány tetőzése, a lakosság minél nagyobb fokú védelme érdekében élt a szigorítás lehetőségével Szabó Péter polgármester. Rendelkezése szerint kötelező a szájmaszk viselése április 24-én éjféltől április 26-án éjfélig a Paks közigazgatási területén működő kis- és nagykereskedelmi egységekben (nagyobb bevásárlóközpontok, kiskereskedelmi üzletek, gyógyszertárak, benzinkutak, drogériák, dohányboltok), valamint a tömegközlekedésben. A polgármester elrendelte azt is, hogy ugyanebben az intervallumban (péntek éjféltől vasárnap éjfélig) a 18 év alatti lakosok este 20 óra és másnap reggel 6 óra között csak szülői felügyelettel tartózkodhatnak a közterületeken.

39.

A Magyar Honvédség fertőtlenítést végzett a Paksi Életfa Idősek Otthonában. Az otthonban április 9-én az Országos Mentőszolgálat munkatársai elvégezték mind a 86 lakónál a koronavírustesztet, mindegyik negatív lett. A népegészségügyi főosztály megállapította, hogy megyei viszonylatban a paksi otthon az egyik legjobban felszerelt és ellátott intézmény, és a higiénés feltételek is megfelelőek. Ezzel együtt, egyeztetve az otthon intézményvezetőjével, úgy határozott a polgármester, hogy végezze el a Magyar Honvédség a fertőtlenítést, mert kiemelten fontos az idősek védelme, mindent meg kell tenni azért, hogy a lehető legkisebb legyen a megbetegedés esélye az otthonban. 

40.

Szabó Péter polgármester úgy határozott, hogy mind a négy paksi középiskolában végeztet az önkormányzat fertőtlenítést az érettségit megelőző napokban. Amennyiben a vizsgák kezdetére kijelölt május 4-i időpont módosul a járványügyi helyzet alakulásának függvényében, a munkálatokat természetesen hozzáigazítják az új időponthoz. Hangsúlyozta, azért hozta meg ezt a döntést – függetlenül attól, hogy az önkormányzat nem fenntartója ezeknek az intézményeknek –, mert fontosnak tartja az érettségiző diákok és a pedagógusok egészségének védelmét, hogy minél biztonságosabb környezetben legyenek a vizsgák.

41.

Reprezentatív minta alapján országos szűrővizsgálatot végez a négy hazai orvosképző május 1. és 14. között, amelynek egyik helyszíne a Paksi Gyógyászati Központ, tájékoztatott dr. Bodnár Imre főigazgató. A részvétel önkéntes, de rendkívül fontos, hogy a megkeresettek vállalják, ugyanis az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, mennyi a vírusfertőzöttek valós száma Magyarországon, hányan betegedtek meg eddig és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók. Az országos tesztelés eredményét várhatóan május végén hozzák nyilvánosságra.

42.

Paks polgármestere arról számolt be az április 29-i sajtótájékoztatón, hogy ötven, vírusölő hatású fertőtlenítő szappannal feltöltött adagoló berendezést szerelnek fel az önkormányzati intézményekben és az iskolákban.

43.

A koronavírus elleni védekezés új szakaszába léptünk május elején. Május 4-től új kormányrendelet lépett hatályba: Budapest és Pest megye kivételével országosan megszűnt a kijárási korlátozás. Az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak, az éttermek, kávézók megnyithatják teraszaikat és kerthelyiségeiket, a szabadtéri strandok, múzeumok látogathatóak. A másfél méter védőtávolság betartása, valamint az orr és száj eltakarása azonban az üzletekben és a tömegközlekedésen kötelező. Az üzleteket illetően az idősek védett időzónájára vonatkozó intézkedést fenntartják. Ami a kormányrendelet kapcsán meghozott helyi döntéseket illeti, a piac esetében nem változtat a jelenlegi szabályozáson a polgármester,  a stand felkészítését a szezonra megkezdik, a nyitás időpontjáról később döntenek, a fitneszparkokat fertőtlenítik és fokozatosan megnyitják, a játszóterek viszont továbbra sem látogathatók. 

44.

Kormányrendelet értelmében a bölcsődés és óvodás korú gyermekek napközbeni felügyeletét maximum 5 fős csoportokban meg kell szerveznie az önkormányzatnak. Ennek megfelelően 2020. május 4-től a Paksi Bóbita Bölcsőde (Paks, Ifjúság útja 4.) felügyeletet biztosít a bölcsődés korú gyermekek számára. 2020. május 4-től a Paksi Benedek Elek Óvoda székhelyintézménye (Paks, Ifjúság útja 1/b.) felügyeletet biztosít az óvodás korú gyermekek számára. 2020. május 4-től a Paksi Napsugár Óvoda székhelyintézménye (Paks, Vörösmarty utca 9-11.) felügyeletet biztosít az óvodás korú gyermekek számára. A gyermekfelügyelet a paksi bölcsődében és az óvodákban megoldott a székhelyintézményekben, de szükség esetén megnyithatnak tagintézményeket is. Igényüket a szülők az adott napot megelőző napon délig jelezhetik az adott intézményben, és nyilatkozniuk kell arról, hogy gyermekük nem szenved fertőző betegségben.

45..

Módosították a helyi szociális rendeletet: egyszeri hetvenötezer forint támogatást kérhetnek a koronavírus-járvány miatt rendkívüli élethelyzetbe kerül lakosok. A támogatást egy háztartásból egy személy egy alkalommal kérheti. A nyomtatvány elérhető a paks.hu honlapon, illetve a városházán személyesen is kitölthető. A támogatás feltétele, hogy az adott háztartásban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 220, egyedülálló esetében pedig a nyugdíjminimum 250 százalékát.

46.

Szabó Péter polgármester bejelentette május 4-i sajtótájékoztatón, hogy a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya által végzett újabb vizsgálat során ismét azt állapították meg, hogy az Életfa Idősek Otthonában kimagaslóak a higiéniás viszonyok. Dr. Bodnár Imre arról beszélt, hogy már nemcsak sürgős szükség esetén lehet igénybe venni ellátást, az orvos berendelheti a beteget az alap- és szakellátásban is. Egyes vizsgálatok, beavatkozások elvégzéséhez egyszeri negatív koronavírusteszt kell. Szinte minden szakrendelés elindul korlátozott betegszámmal, a megelőző intézkedések maximális betartásával.473. Szabó Péter az önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljárva úgy határozott, hogy 2020. május 7-től a korábbi határozattal elrendelt korlátozást (élelmiszerek és mezőgazdasági termékek kizárólagos árusítása) feloldja, viszont továbbra is érvényes a paksi piacon, hogy csak azok árusíthatnak, akik helybiztosítási szerződéssel rendelkeznek.

47.

Kiírták május 11-én az energetikai felújítást támogató pályázatokat, amelyeket a koronavírus-járvány miatt korábban felfüggesztett a polgármester. Csak a beadás határideje változott: 2020. június 25-én 8 és 16 óra között. A pályázati kiírások a paks.hu honlapon megtalálhatók.

48.

Megjelent a humánpolitikai bizottság és a gazdasági bizottság tavaszi pályázatainak eredménye, amelyek beadási határidejét a koronavírus-járvány miatt korábban április 29-ig meghosszabbította a polgármester. A pályázati eredmények megtalálhatók a város honlapján.

49.

Szabó Péter polgármester arról tájékoztatott, hogy jóváhagyott két beruházást. Pálmai Klára képviselői keretéből a Munkácsy utcai tagóvoda udvarán gyepszőnyeget tesznek le, kiváltva ezzel a folyami homokot. Az érintett felület 113 négyzetméter, a beruházás értéke közel bruttó 1,5 millió forint. Az Életfa Idősek Otthonában a Kishegyi út felőli oldalon kialakítanak egy kis udvarrészt padokkal, illetve járdát építenek. Ez a beruházás a felhalmozási céltartalékból valósul meg, közel bruttó 8,4 millió forintból.

50.

Fotokatalitikus higiéniai bevonatrendszerrel végzett fertőtlenítést az Életfa Idősek Otthonában a ReSysten Hungary Kft. május 12-én. Magyar innováció eredménye a bevonat, amely élhetetlen környezetet teremt a kórokozóknak. Az önkormányzat három évre kötött szerződést a céggel, amely évente megismétli a kezelést.

51.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések további enyhítését jelentette be a megyékre nézve Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter május 14-én. Az enyhítésekről és azok helyi vonatkozásairól is tájékoztatott Szabó Péter. A 1,5 méter védőtávolságra és a maszk viselésére vonatkozó szabályok továbbra is érvényesek az egész országban. A vendéglátóhelyeken (étterem, kávézó, cukrászda, büfé, presszó) már nemcsak a teraszokon lehet vendégforgalom, hanem a belső zárt részeikben is megengedett. Az ott dolgozók kötelesek maszkot viselni. Megnyithatják vidéken a játszótereket, a paksi játszótereken fertőtlenítést végeztek nyitás előtt. Az új szabályok szerint a vidéki szállodák és panziók ismét fogadhatnak vendégeket. Szabó Péter arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy május 18-tól visszaállnak a paksi polgármesteri hivatalban a megszokott munkarendre.  Arra is kitért, hogy az elmúlt két hétben emelkedett a bölcsődei és óvodai ellátás iránti igény. Azok, akik nem tudják tovább biztosítani gyermekük otthoni ellátását, jelezzék igényüket az adott intézményben, Paks két óvodájában és a bölcsődéjében is van kapacitás fogadni gyermekeket, természetesen az érvényben lévő szabályok betartása mellett. A strand megnyitásáról újságírói kérdésre azt mondta, hogy megkezdték a fürdőhely felkészítését a megnyitásra, ezzel párhuzamosan kidolgozzák a fürdőhely-látogatás szabályozását, amint elkészül, tájékoztatja erről és a nyitás időpontjáról is a lakosságot. A május 14-i Kormányinfón az enyhítések között bejelentették azt is, hogy június 1-től legfeljebb kétszáz főig vidéken és Pest megyében lehet tartani esküvőket, a lakodalmakban az asztalok közötti védőtávolságot be kell tartani. Arról is döntött a kormány, hogy meg lehet tartani a nyári napközis gyermektáborokat, az ottalvós táborokról a hónap végén határoznak a járványügyi helyzet függvényében. Az is elhangzott, hogy június 2-ig nem lesz iskolai oktatás.

52.

Május 25-én kinyitottak az önkormányzat által fenntartott óvodák (a székhelyóvodák és a tagintézmények is) és a bölcsőde, és ismét a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben működnek. A gyermekeket az óvodai nevelésben, illetve a bölcsődei ellátásban való részvétel jogszabályi feltételei szerint, további feltételek előírása nélkül fogadják.

53.

Szabó Péter, Paks polgármestere az önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljárva elrendelte, hogy az önkormányzati tulajdonú területen működő piacon (Paks, Villany u. 2.) 2020. június 4-től újra az általános üzemeltetési szabályokat alkalmazza, korlátozások nélkül a Csimbó Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.