Író-olvasó találkozó

Író-olvasó találkozó lesz a Paksi Pákolitz István Városi Könyvtárban 2020. február 24-én 18 órakor. A rendezvényen a meghívott vendéggel, Száraz Miklós György íróval beszélget Serdült Benke Éva, az író édesapjáról, családjáról, a magyar történelem nehéz, kényes kérdéseiről és a székelységről.

Száraz Miklós György (1958-) bölcsészetet tanult, történelem és levéltár szakon végzett. Néhány évig az Új Írás rovatvezetőjeként, majd könyvkiadókban, illetve napi- és havilapoknál dolgozott. Első regénye, Az Ezüst Macska az 1997-es első megjelenése óta több sikeres kiadást is megért, s Olaszországban is megjelent. Második regénye (Lovak a ködben) megjelenésének évében, 2001-ben kisregénnyel (Menyasszonyfátyol), majd 2003-ban regényes esszével (¡Ó, Santo Domingo!) mutatkozott be. Több műfajú író. Ír publicisztikát, s az elmúlt évtizedben sorra jelentek meg képes albumai Magyarországról és Erdélyről. 2003-ban József Attila-díjat kapott, Magyarország csodái című albumáért ugyancsak 2003-ban Fitz József-díjat vehetett át. Apám darabokban című regényéért 2016-ban a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának könyvnívódíját érdemelte ki, 2018-ban pedig „különös, rendhagyó történeteket elbeszélő regényei és novellái, magas színvonalú írásművészete” elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Székelyek című 2018-as műve a nép történelmén keresztül a természetüket, szokásaikat, különösségüket igyekszik megragadni, a történelembe ágyazva igyekszik megismertetni a székely népet, melynek saját földje, himnusza, zászlaja, szent hegye, és ami a legfontosabb, saját szabadsága van.

Helyszín

Pákolitz István Városi könyvtár
Cím: Paks, Dózsa György út

Hogyan jutok oda?