Hírek

Pakson járt a Virágos Magyarország verseny zsűrije

2017.07.26, 12:45 | Paksi Hírnök

Pakson járt a Virágos Magyarország zsűrije: a város idén is benevezett a környezetszépítő versenybe. A területi zsűri tagjai megtekintették többek között a sakkszobor környékét, felújított tömbbelsőket, a Tourinform irodát, jártak a Táncsics utcai körforgónál, a buszpályaudvarnál és az ürgemezei pihenőparkban. Most először Dunakömlőd is szerepelt a helyszínek között, a faluháznál és a pincesoron jártak. A Virágos Magyarország mozgalom fontos összekötő kapocs Európával, mivel a magyar megmérettetés része a 11 országot átfogó Európai Virágos Városok és Falvak versenyének. Az idei verseny eredményhirdetése ősszel lesz, a fődíj Magyarország képviselete a jövő évi európai megméretésen. Paks korábban már többször is eredményesen szerepelt a környezetszépítő megmérettetésen. 2001-ben a városok kategóriájában első helyezett lett, majd a nemzetközi megméretésen ezüstérmet kapott. 2014-ben a Green City – Zöldebb Városokért Mozgalom és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége közös különdíját nyerte el a település, 2015-ben a Földművelésügyi Minisztérium díját kapta meg a magyar növény- és virágkultúra megőrzéséért, 2016-ban pedig a Magyar Tájépítészek Szövetsége különdíját, az Acélvirág díjat. A Virágos Magyarország környezetszépítő versenyről itt bővebben olvashatnak.

Idén is kikötöttek Pakson a TID résztvevői

2017.07.24, 13:33 | Paksi Hírnök

Ebben az esztendőben is Paks volt a Tour International Danubien (TID) azaz a nemzetközi Duna-túra egyik megállója. A túra résztvevői az Atomerőmű Sportegyesület csónakházának udvarán sátoroztak egy rövid ideig. A táborhelyen Szabó Péter alpolgármester köszöntötte a megfáradt vízi vándorokat, majd az önkormányzat vacsorával vendégelte őket. Másnapra kelve bontották sátraikat a túrázók és tovább indultak a folyón. Akik teljesítik a teljes túrát, azok Ingolstadtól a Fekete-tengerig haladnak 2455 kilométeren át. Rövidebb-hosszabb szakaszokra mások is csatlakoznak hozzájuk, a TID ugyanis kerettúra, azaz nem kötelező végigevezni, mindenki maga választja meg, hol kapcsolódik be és meddig tart a csapattal. Idén közel negyvenöten evezik végig az egész szakaszt, közöttük két magyar túrázó. A túrát 1956-ban alapították szlovák és magyar kajakosok, akik a Pozsony és Budapest közötti távot teljesítették, majd ez tovább bővült, és elérte az Ingolstadt–Silistra, később pedig a mai Ingolstadt – Fekete-tenger távot. A program résztvevői teljesen önellátóak, a szervezők a szakaszbeosztást biztosítják, illetve igény szerint segítséget nyújtanak a vízi járművek bérléséhez és szállításához. Az elmúlt években a világ közel húsz országából több tíz ezer vízitúrázó töltött rövidebb-hosszabb időt a TID keretében a Duna valamely szakaszán.

Elkezdődött a férőhelybővítés előkészítése az idősek otthonában

2017.07.22, 07:57 | Paksi Hírnök

A jövő évi költségvetés fő irányvonalainak meghatározásakor döntött úgy a képviselő-testület, hogy a központi park felújítása és a gyógyászati központ harmadik ütemének megvalósítása mellett az Életfa idősek otthona férőhelybővítésének előkészítését is elindítja. – Az atomerőmű beruházás miatt megnövekvő, illetve a helyben jelentkező igények kiszolgálása okán is sürgető feladattá vált a fejlesztés megvalósítása – fogalmazott Szabó Péter. Hozzátette: közel száz fős a várólista, egyhangú döntést hozott a testület akkor, amikor az intézmény bővítéséről határozott. Az ügyvivő alpolgármester arról is tájékoztatott, hogy a jelenleg 86 férőhelyes otthonban az elképzelések szerint további 40-50 gondozásra szoruló számára biztosítanak majd ellátást. – Szeretnénk elsősorban a megváltozott mentális képességűekre gondolva egy olyan szárnyat kialakítani az épületben, ahol speciális foglalkoztatásuk és kezelésük megoldható, kicsit elkülönítve az önállóbb életvitelű gondozottaktól. Terveink között szerepel egy hospice szoba kialakítása is, megkönnyítve az eltávozást, segítségül a családtagoknak és tehermentesítve a környezetet a lelki nehézségektől – mondta el a célokról szólva dr. Rujder Mária, a humánpolitikai bizottság elnöke. A beruházásra saját költségvetéséből biztosít majd forrást az önkormányzat. A műszaki osztály megkezdte a lehetőségek felmérését figyelemmel arra, hogy a férőhelybővítés a szakmai igényekre tekintettel valósuljon meg. Kávási Brigitta, az intézmény vezetője szerint a folyosórendszerek továbbépítése lenne a praktikus úgy, ahogy az a korábbi új szárny kialakításakor is történt. Biztosítható lenne így az intézmény átjárhatósága, a demens részlegnél pedig a kóborló betegek miatt szükséges, biztonságot szolgáló elkeríthetőség – fűzte hozzá. – Az életkor kitolódásával egyre több a gondozásra szoruló idős ember, ugyanakkor egyre többen vannak akik ellátása betegségből adódó szellemi hanyatlás miatt 24 órás felügyelettel oldható csak meg. Akkor nyugodt egy aktív dolgozó, ha a szerettei, legyenek azok gyermekek vagy idősek, jó helyen vannak. Kötelességünk figyelni az ellátásra szorulókra, és mielőbb megoldást találni az otthon várólistájának csökkentésére, hiszen így a családokon is segítünk – hangsúlyozta Magyarné Nagy Edina, a köznevelési, kulturális és társadalmi kapcsolatok bizottság elnöke. Az önkormányzat évenként mintegy 100 millió forintot fordít az idősek otthona működtetésére. A fejlesztés megvalósításához szükséges tervezés előkészítése elindult.

Újabb lélegzetvételhez jutott a Fortuna

2017.07.19, 10:23 | Paksi Hírnök

Újabb hatvan nap haladékot kapott a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsától a Fortuna Rádió, így 2017. október 21-ig biztosan szólhat Paks rádiója. A Rádió 96,3 Kft. kérelmének helyt adva július 18-án tartott ülésén a Médiatanács immár másodízben hosszabbította meg a Fortuna ideiglenes médiaszolgáltatási engedélyét. Strasszer Andrea tulajdonos, ügyvezető azt mondta, a bírósági ügyek lezárultáig szólhat a rádió ideiglenes engedéllyel. Mint korábban írtunk róla, a paksi frekvenciáért ketten szálltak versenybe. Mindkét aspiráns fellebbezett pályázata elutasítása ellen. A bírósági eljárás határideje egyébként már lejárt. A mostani pozitív döntés ellenére a jövő bizonytalan, hiszen ez csupán ideiglenes engedély. Strasszer Andrea nem bízik a bírsági eljárás kedvező lezárásában. Véleménye szerint mindkét keresetet elutasítja a bíróság. Ha a Médiatanács ezt követően haladéktalanul kiírja a pályázatot, az eljárás lezárásáig hatvan naponként lehet kérni hosszabbítást és visszatér a remény arra, hogy marad helyi rádió Pakson. Süli János miniszter korábban a Fortuna Rádióban beszélt arról, hogy helyi rádióra szükség van Pakson, hiszen szerepe van a nukleáris létesítmények balesetelhárítási rendszerében, de jelentősége még inkább megnő az erőműépítés idején.

Ötvenkét év után búcsúzik a két fogorvos: dr. Berecz Katalin és dr. Hellebrand Béla

2017.07.14, 13:08 | Paksi Hírnök

Utolsó munkanapját töltötte július 14-én a paksi fogorvos-házaspár. Dr. Berecz Katalin és dr. Hellebrand Béla ötvenkét év után búcsúzik pácienseitől. Hétfőtől már nem fogászati, hanem gasztroenterológiai szakrendelés zajlik majd Deák utcai rendelőjükben. Az orvosok, akik nemcsak hivatásukban, hanem az életben is társai egymásnak, 1966 óta látják el a betegeket Pakson. Hogy milyen lesz, amikor már nem kell bemenni a rendelőbe, azt egyikük sem tudja elképzelni, s tervet sem készítettek arra, hogy mivel töltik majd az idejüket. Dr. Berecz Katalin nem titkolta, nehéz szívvel válnak meg páciensektől, hiszen vannak évtizedes, többgenerációs kapcsolatok. A két körzet mindegyikéhez több mint négyezren tartoznak, így nagyjából kilencezer embert érint a váltás. Dr. Hellebrand Béla azt mondja, fizikai állapota miatt elérkezettnek látta az időt, hogy befejezze pályafutását, hiszen a fogorvoslás felelősségteljes dolog. Ahogy mindent, ezt is meghányták-vetették a családban, s aztán meghozták a döntést, mindketten búcsúznak. Lelkiismeretesen dolgoztak mindvégig, szép pályafutást hagynak maguk mögött, amit a betegek és a város elismerése övezett. Mindketten megkapták a Pongrácz Sándor-díjat, s a Tisztes Polgár kitüntetést. Dr. Berecz Katalin és dr. Hellebrand Béla több évtizedes munkájáért a város nevében Szabó Péter alpolgármester mondott köszönetet a fogorvosok utolsó munkanapján.

A nyári fesztiválokat járja a Paks II. projektet bemutató kamion

2017.07.12, 17:07 | Paksi Hírnök

Napi három-ötszáz látogatója van és a Paks II. projektet bemutató interaktív járműnek, amely fesztiválról fesztiválra viszi az információkat a két új atomerőművi blokkról, az atomenergia békés célú felhasználásáról. A kamion idén nyolc nyári fesztiválon fogadja az érdeklődőket látványos, új elemekkel, feltöltődési lehetőségekkel. Az eddigi tapasztalatokról dr. Mészáros György, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. igazgatóságának elnöke beszélt a sajtónak a kamion nyári körútjának velencei állomásán, az EFOTT-on. Idén a VOLT és a Balaton Sound után érkezett; az EFOTT-ra, ahol július 17-ig állomásozik, ezt követően a Campus Fesztiválra és az East Festre tart, majd a Sziget Fesztiválon, a Debreceni Virágkarneválon és a Szegedi Ifjúsági Napokon várja a vendégeket az interaktív jármű. Dr. Mészáros György kifejtette, az eddigi két fesztivál tapasztalata szerint továbbra is népszerű az interaktív jármű, több mint 15 százalékkal nőtt a látogatók száma a legutóbbi, 2015-ös körúthoz képest. Az érdeklődők véleményét összegző kérdőíves felmérés alapján, a kitöltők több mint kétharmada vélekedett úgy, hogy az atomenergia olcsó és klímabarát. A válaszadók 90 százaléka pedig új információhoz jutott az interaktív kiállításon, amelyet 80 százalékuk tartott hasznosnak. A kamionon a látogatók interaktív táblákon ismerkedhetnek meg az atomenergia békés célú felhasználásával, a Paksi Atomerőműben üzemelő négy, illetve a tervezett két új atomerőművi blokk legfontosabb jellemzőivel. Tájékozódhatnak a Paks II. projekt eddigi eredményeiről, a beruházás jelentőségéről, társadalmi, gazdasági és környezeti hatásairól, szerepéről. Emellett kisfilmek segítségével megismerhetik többek között a 3+ generációs VVER-1200-as blokktípust, valamint virtuális sétát tehetnek egy, a Paksra tervezetthez hasonló atomerőműben. A látogatók felmérhetik a témában szerzett tudásukat is, a tesztet helyesen kitöltők pedig ajándékot kapnak. Az interaktív kamion mellett felállított energiaszigeten a látogatók mobiltelefonjukat is feltölthetik, babzsákokon vagy függőágyakban pihenhetnek. Az érdeklődők mindennap egy-egy napijegyet is nyerhetnek a tájékoztató jármű következő állomására – ezen a héten a Campus Fesztiválra – mondta el Mittler István, a Paks II. társaság kommunikációs igazgatója. Arról is tájékoztatott, hogy a mobil interaktív kiállítás 2009-ben kezdte meg országjárását, azóta több mint 250 ezer vendéget fogadott.

Érkezik az új rendezvényhajó

2017.07.11, 13:42 | Paksi Hírnök

Augusztus végére elkészül az új vízi színpad, mely a Duna-parti Korzónál szolgál majd lehetséges helyszínként a paksi rendezvények számára. A parti munkálatok már folynak, a régi uszályt, ahol a vízi színpad működött, a tervek szerint ezen a héten elvontatják egy bontóba. – Mivel az úszómű javarészt veszélyes hulladék a rajta lévő festék miatt, ezért nem kívántunk itt Pakson bontási munkákba bocsátkozni, nem is lehetett volna itt partra tenni. A hajótestet az önkormányzat 500 ezer forintért értékesítette – tájékoztatott dr. Blazsek Balázs. Az új paksi rendezvényhajót két hete bocsátották vízre, a napokban érkezik majd meg a Tisza felől Paksra. Ahogy azt a címzetes főjegyzőtől megtudtuk, az augusztus 20-i ünnepség még nem ott zajlik, de a nyár végére biztosan használható lesz. A nagyhajó kikötésre alkalmas létesítményre komplett modern színpadtechnika kerül és a tervek szerint vendéglátóhely is működik majd rajta, az üzemeltetőt keresi az önkormányzat. Ahogy korábban megírtuk, a hosszú éveken keresztül rendezvénytérként szolgáló Duna-parti vízi színpad elöregedett és balesetveszélyessé vált, ezért gazdaságtalan felújítása helyett egy új építtetéséről határozott az önkormányzat. A pályázati bírálóbizottság által legjobbnak ítélt szegedi kivitelező, a MAHART Tiszayacht Kft. a szerződéskötést követően 150 munkanapos határidővel vállalja az úszó színpad elkészítését és Paksra szállítását. A beruházásra nettó 114 millió forintot biztosított az önkormányzat.

A paksi telephely alkalmas az új blokkok befogadására

2017.07.10, 21:22 | Paksi Hírnök

Valótlan képet fest az atlatszo.hu cikke mind az engedélyezési eljárásról, mind pedig a telephelyvizsgálat eredményeiről – írja honlapján a Paks II. projekttársaság. Mint hangsúlyozzák, a paksi telephely alkalmas a blokkok befogadására, az új atomerőművi blokkok telephelyvizsgálata transzparensen zajlott. Hónapokkal ezelőtt végigtárgyalt és lezárt ügyet próbál meg szenzációs újdonságnak beállítani – alaptalanul – az atlatszo.hu a paksi telephely alkalmasságával kapcsolatban – fogalmaz a közlemény. A projekttársaság közleményében olvasható, hogy a tény, miszerint a paksi telephely alatt aktív vető húzódik, nem új keletű, ez a nyilvánosan elérhető engedélykérelmi dokumentumokban is egyértelműen le van írva. Erről a témában szervezett szakmai és lakossági fórumokon is tájékoztatást adtak a szakemberek. A közlemény hangsúlyozza, hogy a vető megléte nem kérdőjelezi meg a telephely alkalmasságát, mivel a széleskörű vizsgálatok alapján kizárható, hogy az „szignifikáns, permanens felszíni elmozdulást lenne képes okozni”. Habár a működő atomerőmű telephelye vizsgálatának nagy múltja van, az új atomerőművi blokkokra vonatkozó szigorú követelményekre tekintettel, a Paks II. projekttársaság 2014 óta folytatott részletes vizsgálati programot. Ennek eredményei alapján elkészült telephelyengedély-kérelmet 2016 októberében nyújtották be az Országos Atomenergia Hivatalhoz, amely 2017. március végén kiadta a telephelyengedélyt, megállapítva, hogy a telephely alkalmas az új blokkok építésére A vizsgálati eredményeket, ahogy a honlapon is olvasható, nyilvános tudományos konferencián, lakossági fórumokon, valamint az OAH által szervezett közmeghallgatáson is bemutatták, de minden szükséges információ, adat nyilvánosan bárki számára hozzáférhető volt, és hozzáférhető ma is körülbelül 1200 oldalnyi terjedelemben. A nyilatkozat, amely itt olvasható, hangsúlyozza, hogy az új blokkokat a legszigorúbb nemzetközi előírásokkal, ajánlásokkal összhangban, a vizsgálat során meghatározott jellemzőknek megfelelően tervezik és építik meg, tehát kellően robosztus lesz ahhoz, hogy „egy földtani eredetű kezdeti eseménynél a létesítmény biztonsága biztosítható legyen”.

Taroltak a Dunakömlődi Borbarátok a Gastroblueson

2017.07.09, 20:54 | Paksi Hírnök

Harmincnyolc étel került a jubileumi Gastroblues Fesztivál zsűrije elé vasárnap. Az ételek minősége Kovács János Venesz-díjas mesterszakács szerint évről-évre jobb, titkuk, hogy egyebek mellett kiváló muzsikával is fűszerezik őket. A legsikeresebb csapat a Dunakömlődi Borbarátoké volt, ők nyerték a borral készült ételek versenyét egy remekbe szabott pincepörkölttel, az ő főzőhelyüket találták a legszebbnek, a halászléjüket második helyre sorolta a zsűri, míg a kóstoló jegyek gyűjtésében harmadik helyen végeztek. Idén is ott volt a legjobbak között a MOBAK, azaz a Motorosok Baráti Köre, Györköny, a paksi Reform Főzőklub, s újrázott Vámosi László, aki Szegedről érkezett, a Szögedi Halvajárók színeiben bajai halászlével első lett. A különböző kategóriák győztesei: Legszebb stand – Dunakömlődi Borbarátok, Legtöbb kóstolójegy – Kézdivásárhely, Borkorcsolya – Paksi Reform Főzőklub, Borral készült ételek – Dunakömlődi Borbarátok, Halászlé – Szögedi Halvajárók, Egyéb ételek – Paksi Rendőrség csapata. A legmagasabb pontszámmal különdíjat nyert a pécsi-bükkösdi érdekeltségű Berger Barátai társaság. A jótékonysági főzőversenyen és templomi koncerten 712 ezer forint gyűlt össze. Az adományért, amellyel idén is a viski magyar óvodát segítik, Jenei Károly lelkész mondott köszöntet. A 25. Gastroblues Fesztivál igen gazdag repertoárt sorakoztatott fel, kiváló magyar és külföldi zenészek adtak koncertet az ESZI Csarnokban, vasárnap pedig tíz órán át az iskola parkjában. A szabadtéri koncertek sorát a paksi BeatBack nyitotta, s a Kormorán zárta.

Négy nyelven készül film Paksról

2017.07.07, 15:19 | Paksi Hírnök

A város arculatának megújítása, az új honlap bevezetése után tovább frissül, bővül Paks városmarketing eszköztára: négy nyelven készül imázsfilm és városbemutató film. Szabó Péter ügyvivő alpolgármester sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a legutóbbi imázsfilm négy éve készült, városbemutató anyag még régebben, elérkezettnek látták az időt arra, hogy a mai modern eszköztárral és látásmóddal készült alkotások segítsék a város megismertetését. Különösen fontos ez most, hiszen az erőműberuházás közeledtével megnőtt az érdeklődés a város iránt, húzta alá. Elsősorban a turisták figyelmének felkeltését, a helyiek és elszármazottak identitásának erősítését szolgálja majd az imázsfilm; a befektetők, letelepedni szándékozók tájékoztatása céljából pedig egy városbemutató film készül az önkormányzat megbízásából – vázolta. A filmek a magyar mellett angol, német és orosz nyelven lesznek majd elérhetőek, elkészítésükkel a Babai István, Vida Tünde alkotópárost bízták meg. A filmesek legutóbbi hasonló témájú munkája Tolna megye imázsfilmje volt. Czink Dóra turisztikai és városmarketing referens emlékeztetett arra, hogy készül a város marketing stratégiája, de vannak olyan intézkedések, lépések, amelyek nagyon időszerűek, ezért megelőzik a stratégia megalkotását. Július elsején bevezették a város új arculatát, elkészült a város új honlapja, s még idén megszületnek az új filmek is. Czink Dóra azt mondta, általuk azt a korosztályt tudják az online felületeken megszólítani, amelyhez más csatornán nem tudnának eljutni. Arra is kitért, hogy idén már minden jelentősebb városi eseményről, az önkormányzat által támogatott rendezvényről készült kisebb imázsfilm. Ezeknek az online felületeken nagyon jó a fogadtatása, magas a nézettsége. A filmek természetesen a város honlapjára is felkerültek. Az önkormányzat és az alkotók számítanak a filmek tervezésénél a paksiak, Paksot szeretők véleményére. Ötleteket, javaslatokat – névvel és címmel – augusztus 31-ig várják az I ♥ Paks Facebook oldalon, a pakshivatalos@gmail.com címre, vagy a Tourist Info Irodába, a Szent István téren. A beküldők között ajándékokat sorsolnak ki.

A lakosság véleményét várják a HÉSZ módosításhoz

2017.07.07, 13:23 | Paksi Hírnök

A képviselő-testület döntésein keresztül a helyi közösség akaratát fejezik ki a Helyi Építési Szabályzat rendelkezései, ezért a lakossági véleményekre tekintettek zajlanak a módosítások is – hangsúlyozta Szabó Péter alpolgármester azon a városházi fórumon, melynek célja a paksiak javaslatainak összegyűjtése volt, hogy ezekre tekintettel folytatódjon az építési szabályzat felülvizsgálata. Ahogy Horváth András Paks főépítésze elmondta, amennyiben a városvezetés, a lakosság vagy a beruházók, vállalkozók részéről igény merül fel a szabályozási terv módosítására, erre van lehetőség, ezért kisebb vagy nagyobb változtatások folyamatosan voltak a városban. Az utóbbi időben fokozottabb mértékben, hiszen a Paks II építése kapcsán a település negyven százalékát érintően kell megvizsgálni és újra tervezni a helyi rendeletek előírásait. Ezek nagyrésze nem érinti a lakosságot, de annak érdekében, hogy az itt élők észrevételei is átvezetésre kerülhessenek, a város időről időre elindít egy olyan tervezési feladatot, mely során az itt élők javaslatait gyűjtik csokorba. Az elmúlt években rengeteg jogszabály módosítás volt, másfél évig ezek átvezetése zajlott, az önkormányzatnak nem volt lehetősége más tervezési feladatot is elindítani, így ez most kezdődhetett csak el. – tájékoztatott a szakember. – Rengeteg jó ötlet érkezik, de a legvadabbnak tűnő elképzeléssel is foglalkozunk. Úgy gondolom, hogy ha valakinek a saját környezetével kapcsolatban például az utca szélességét, vagy a telekosztásokat érintően véleménye van, azt meg kell vizsgálni- tette hozzá a főépítész. Horváth András arra is felhívta a figyelmet, hogy a módosítási igényeket július 21-ig várják a város honlapján található melléklet kitöltésével. A kérelem postai úton vagy személyesen nyújtható be az önkormányzat címére: 7030 Paks, Dózsa György út 55-61. A beérkező javaslatokat egyfajta szakmai szűréssel megvizsgálják, ezt követően kerülnek a képviselő-testület elé. A grémium dönt arról, hogy elkezdődhet-e a tervezés egy-egy javaslat megvalósításához. Paks főépítésze azt is elmondta, hogy a javaslatok legtöbbször valamilyen feltételrendszer enyhítésére irányulnak, miközben tudható, hogy más érdekcsoportok az ellenkező irányba hatnának. Ilyenkor a tervezés folyamatában dől el, hogy mi lesz a végeredmény. Ezért meglehetősen hosszú folyamat a szabályozási tervek módosítása, mert egyrészt helyben a közösség részéről nagyon sok érdeket érinthet egy-egy változtatás – ezt jól mutatja például a társasház építések kérdése – ugyanakkor az állam és a jogszabályalkotók oldaláról is sok az előírás. – tette hozzá. Legutóbb 2013-ban kérte ki a paksiak véleményét az önkormányzat, azt követően a lakosság észrevételeire tekintettel, 2014 februárjában módosították a Helyi Építési Szabályzatot.

A régió legnagyobb folklórfesztiválja vendégeskedett Pakson

2017.07.07, 13:16 | Paksi Hírnök

Paksnak is jutott egy cseppnyi idén a Duna Menti Folklórfesztivál páratlan hangulatából. Csütörtökön török, cseh, lengyel és magyar táncosok tucatjai látogattak Paksra, s adtak műsort a városháza előtt felállított színpadon. Természetesen a házigazda Kalocsa is bemutatkozott: az éppen ötven évvel ezelőtt megalakult Kalocsai Népi Együttes jogutód csoportjai hoztak el egy csokrot. A Duna Menti Folklórfesztivál Magyarország egyik legrégebbi, illetve a régió legnagyobb fesztiválja. Először 1968-ban rendezték meg, azóta háromévente adnak egymásnak általa randevút hazánk és Európa folklórcsoportjai. Életre hívásával a szélesen értelmezett Duna-vidék népei közötti kölcsönös megértés és barátság erősítését tűzték célul a népművészet, zene, tánc eszközeivel. A programra, amelynek rendezője idén a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár, változatlanul a közép-európai jó szomszédság megteremtésének egyik eszközeként tekintenek. Emellett fontos szerepet tölt be a kulturális örökség ápolásában és a kultúrák közötti párbeszéd javításában. Magóné Tóth Gyöngyi igazgató azt mondta, több száz táncos vesz részt idén is a fesztiválon, amelynek leglátványosabb eleme, a menettánc százakat csalt Kalocsa főutcájára. A XXI. Duna Menti Folklórfesztivál vasárnapig tart, részletes programját itt ismerhetik meg.

Húrok közé csaptak a zenészek a 25. Gastroblues Fesztiválon

2017.07.06, 13:23 | Paksi Hírnök

Habár az „elvetemült” zenerajongók már hétfő óta hódolhatnak szenvedélyüknek a jubileumi Gastroblues Fesztiválon, a nagy koncertek sora valójában ma kezdődik, az ESZI csarnok ma nyitja meg kapuit. A fesztivál vasárnap estig egy sor zenei és gasztronómiai ínyencséget kínál. A ráhangolódást segítő koncerteknek a fesztivál bölcsője, a Gastroblues Klub adott otthont. Paksi és környékbeli formációk muzsikáltak, a most alakult Pirkadat hétfőn este, a bölcskei The Subrune kedden, a Pagony (képünkön) pedig szerdán este. Őket zömmel viszontláthatja a közönség az ESZI csarnokban is. Az itteni nagy színpadot a blues és rock nagyjai előtt a paksi Pisti Est avatja fel ma délután, koncertjük 16 órakor kezdődik, őket a Nu-Line Experiment követi, 18:15-kor pedig érkezik a nagy közönségkedvenc: az Ismerős Arcok. Nyolckor lép színpadra az Omega Orchestra, azaz Szekeres Tamás és Barátai, fél 10-től Muddy Shoes, 11 órától Chuck Berry Emlékzenekar koncert lesz. A 25. Jubileumi Gastroblues Fesztivál öt színpadon ötven koncertet kínál, ezek közül a vasárnapiak ingyenesen látogathatóak. Akkor rendezik meg a jótékonysági főzőversenyt is. Addig is minden este várják a közönséget az ESZI csarnok mellett a Gastroblues Klubba, szombaton 10-re pedig az evangélikus templomba. További részletek a programról itt olvashatnak.

Új honlapja van Paksnak

2017.07.04, 17:03 | Paksi Hírnök

Már böngészhető a város új honlapja! A megújult paks.hu-t sajtótájékoztatón mutatták be, ahol elhangzott, hogy az új honlap felhasználóbarát, és megjelennek rajta Paks új arculati elemei. 2016-ban kezdődött el a város arculatának megújítása a turisztikai és városmarketing-bizottság kezdeményezésére. A folyamat első állomásaként ötletpályázatot hirdetett az önkormányzat, aminek keretében kiválasztották Paks logóját, majd a győztes Karádi Nikolettát megbízták az arculati kézikönyv elkészítésével – összegzett Szabó Péter alpolgármester az új városi honlap sajtóbemutatóján hozzátéve, a városnak új grafikusa is van Kajtár Krisztina személyében. Kiemelte, hogy két indoka is volt az arculatváltásnak, egyrészt szeretnék, ha az atomerőmű-beruházás kapcsán Paksra érkezők a mai kor elvárásainak megfelelő arculattal találkoznának, másrészt városmarketing szempontból fontos, hogy 5-7 évente megújuljon egy település arculata. A honlapon megtalálhatók a várossal, az intézményekkel, az üzleti élettel és például a hivatali ügyintézéssel kapcsolatos tudnivalók csakúgy, mint az aktuális pályázatok, vagy a mindennapokban hasznos információk. A honlapnak fontos eleme a magyar és angol nyelven is elérhető turisztikai rész, később orosz nyelvű megjelenést is terveznek, valamint több keresési funkcióval ellátott programnaptár is helyet kapott az oldalon. A továbbiakban is szerepelnek a paks.hu-n a város hírei. Ahogy a városlogó-pályázaton, úgy az új honlappal kapcsolatban is kíváncsi az önkormányzat a lakosság véleményére. Az észrevételeket, javaslatokat a nyár végéig várják, a beküldők között az új arculati elemek felhasználásával elkészült városi ajándéktárgyakat sorsolnak majd ki szeptemberben – hangzott még el a sajtótájékoztatón. Ősszel a TelePaks televízióban műsor sorozatban mutatják majd be részletesen Paks új honlapját, amin addig is bátran böngésszenek.

Új szemlélettel, új csapattal fognak hozzá a létesítéshez

2017.07.01, 13:41 | Paksi Hírnök

Más típusú feladat, más típusú szakértelmet kíván a megvalósítás, ezért az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezetését megújította Süli János. A paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter Pakson, az Erzsébet Nagy Szállodában sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megköszönte a vezetés több tagjának, köztük Bán Tamás vezérigazgatónak a munkáját és új csapatot épített. A projekttársaság élén július 1-től vezérigazgatóként Lenkei István áll, az igazgatóság elnöke pedig dr. Mészáros György. Az igazgatóság hatfősre bővül: dr. Mészáros György elnök mellett Lenkei István, Mittler István, dr. Vidoven Árpád, Guba János és Kovács Pál, aki emellett Süli János kabinetjét is vezeti. A Felügyelőbizottság tagjai: Incze Zsolt (elnök), dr. Kékesi László, dr. Varga Sándor, Steiner Attila, Vitézy András, Szabó Péter (Paks város megbízott polgármestere). A menedzsment tagja engedélyezési igazgatóként, egyben vezérigazgató-helyettesként Horváth Miklós, programigazgatóként Eck József, műszaki igazgatóként Kovács Gábor. A gazdasági igazgatói tisztséget továbbra is Garai Zoltán tölti be, az új jogi igazgató dr. Dobos István, kommunikációs igazgató változatlanul Mittler István. A projekttársaság humán igazgatója Bognár Péter, üzemeltetési igazgatója Cziczer János, kabinet vezetőként segíti a vezérigazgató munkáját Leber Ferenc, általános biztonsági igazgató dr. Turi Zsolt. -Elsősorban a szakmai tudás, hozzáértés és az ügyhöz való lojalitás alapján választottam ki munkatársaimat. Olyan csapatot sikerült létrehozni, amellyel folytatva elődeink munkáját, a létesítés nehéz feladatát sikeresen el tudjuk kezdeni és végig tudjuk vinni – hangsúlyozta a vezérigazgató. Lenkei István hangsúlyozta, célja, hogy a projekttársaság formáló, aktív, cselekvő partner legyen. Mint aláhúzta, azt várja el munkatársaitól, hogy ellenőrizzék, követeljék meg a projekt során a műszaki, biztonsági, szakmai, gazdasági követelmények maradéktalan teljesítését. Dr. Mészáros György, az igazgatóság elnöke arról beszélt, hogy a most felálló stáb, beleértve Süli János minisztert, a szakmaiság mellett olyan bizalmi légkört hozott, ami garanciát jelenthet a hatalmas feladatot jelentő két erőművi blokk megvalósításra. Külön kiemelte a kommunikáció fontosságát, annak a tévhitek eloszlatásában betöltött szerepét. Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. új vezérigazgatója, Lenkei István 1979-ben végzett a BME gépészmérnöki karán, majd ugyanit 1986-ban atomerőművi szakmérnök végzettséget szerzett. 1979-ben lett a Paksi Atomerőmű munkatársa, azóta is az atomenergetika területén tevékenykedik. Öt éve vezérigazgatói tanácsadó az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nél, szaktanácsadó a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai államtitkárságánál. 2012-ben a Magyar Atomfórum Egyesület elnökévé választották. Az igazgatóság elnöke dr. Mészáros György okleveles vegyész és – mint a sajtótájékoztatón elhangzott – komoly vezetői tapasztalattal bír, számos vállaltnál töltött be igazgatótanácsi, vezetői, felügyelő bizottsági pozíciót. Jártas az atomenergetika terén is, 2000-től két éven át a Paksi Atomerőmű Rt. igazgatósági elnöke volt. Megannyi energetikai tanulmány, szakcikk, energiakoncepció írója és elbírálója, stratégiák, szakanyagok készítője.

A Kormányablakban intézhetők az adóügyek

2017.06.30, 18:06 | Paksi Hírnök

A 2010 óta zajló közigazgatási reform részeként, a jó állam program keretében a Kormányablakokban is lehet majd adóügyeket intézni. Első ütemben, június 30-tól 12 helyszínen, majd 2018 végéig összesen 91 településen lesz biztosított a szolgáltatás. Paks az első között volt, ahol az ügyfeleket új székhelyen fogadta a NAV helyi kirendeltsége. – Ez egy fontos állomás az ügyintézés kultúrájának javításában, hiszen az ügyfelek a 89 adóhatósági üggyel együtt már több, mint 1600 ügytípust elindítanak ezekben a Kormányablakokban, ezzel időt takarítanak meg – emelte ki a paksi ügyfélszolgálat megnyitóján dr. Kovács Zoltán. A területi közigazgatásért felelős államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy mindemellett az elmúlt években zajlott bürokrácia- illetve rezsicsökkentési programnak köszönhetően ma már több, mint negyven ügytípusban nem kell illetéket és igazgatási díjat fizetni, ezzel 14 és fél milliárd forint marad az állampolgárok zsebében évente. Ahogy az a rendezvényen elhangzott, városunkra ezen a téren is kiemelt figyelem irányul. – Paksra nagy feladatok várnak a jövőben, nagyon fontos, hogy az atomerőmű beruházás miatt az ideérkező vállalkozások és cégek munkavállalói könnyen és gyorsan tudják hivatalos ügyeiket intézni, ez az ország érdeke is. – fogalmazott Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár. Az új szolgáltatási rend kialakítása 4 és fél milliárd forintból valósul meg, komoly biztonsági követelményeknek kell megfelelnie az informatikai hálózatnak. – hangzott el az avatáson, ahol azt is hangsúlyozták, hogy az adóhatóság munkatársai az elmúlt időszakban példát mutattak azzal is, hogy átvállalták mintegy másfél millió állampolgár adóbevallásának elkészítését. dr. Horváth Kálmán, Tolna megye kormánymegbízottja szerint a mostani szolgáltatásbővítésben is számíthatnak a jól felkészült kollégákra. A paksi kormányablakban kedd kivételével mindennap várják az adóügyeiket intéző ügyfeleket: hétfőn és szerdán délelőtt és délután 8-12 illetve 13 és 15 óra 30 perc, csütörtökön 12 és 15 óra 30, pénteken pedig 8 és 12 óra között.    

Bővült az Önkéntes Mentőszervezet eszköztára

2017.06.29, 11:17 | Paksi Hírnök

Új motorcsónak segíti a Paksi Önkéntes Mentőszervezet munkáját a jövőben. A pályázati úton nyert 10 lóerős hajtómotor mellé önkormányzati támogatásból vásároltak mentési célra alkalmas katamarán hajót. A Paksi Önkéntes Mentőszervezetet 2015-ben alapították, azzal a céllal, hogy a tagok az árvízi védekezésben és a vízi mentésben segítséget nyújtsanak a hivatásos szerveknek. 2016-ban pályázati úton külmotoros csónakmotort nyert a szervezet, idén pedig önkormányzati pályázatból mentési célra alkalmas csónakot vásároltak. A jármű beüzemelését és a szervezet képzését a Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltség biztosította a napokban. Mivel a mentési folyamatban csak azok vehetnek részt, akik megfeleltek a hivatásos szervek szigorú minősítési rendszerének, ezért az önkéntesek minden évben ismétlő minősítési gyakorlaton vesznek részt. Az elméleti tudás felfrissítése és gyarapítása után önálló mentési gyakorlatot hajtottak végre, Dunán rekedt kenust mentettek ki a szervezet tagjai. – Minden egyes segítő kézre szükségünk van. Az állampolgárok biztonságát magasabb szinten tudjuk garantálni, ha a hivatásos katasztrófavédelmi szervek mellett az állampolgárok is részt tudnak venni speciális mentési feladatokban – mondta a gyakorlat értékelésén Kiss János tűzoltó ezredes. A Paksi Önkéntes Mentőszervezetet, amely megfelelt a gyakorlat során, a +36 20 989 0878 telefonszámon lehet elérni.

Jövő év végéig garantált az ESZI finanszírozása

2017.06.28, 12:11 | Paksi Hírnök

Nyugvópontra jutott az Energetikai Szakgimnázium és Kollégium finanszírozása: az alapító MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a következő évben is támogatja működését, a dolgozók pedig visszamenőleges hatállyal megkapják az elmaradt juttatásokat. Minderről szerdán délelőtt fórum keretében tájékoztatta az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány kuratóriumának elnöke a dolgozókat. A témában a kuratórium ezt követő ülésén is szó volt. Mittler István elmondta, hogy a vállalati támogatási szerződés 2017. december 31-én jár le, a kuratórium a megújítás érdekében megkezdte az egyeztetést. Az atomerőmű vezérigazgatója, Hamvas István, majd az MVM Társadalmi Felelősségvállalási Bizottság is támogatta a kérelmet, amiről június 27-én kapott értesítést a kuratórium. Mittler István aláhúzta, hogy a jövő évben működésre és eszközfejlesztésre is kapnak forrást, így minden feltétel adott ahhoz, hogy az eddig megszokott magas színvonalú munka folytatódjon. Az iskola, mint a kuratórium elnöke rámutatott, komoly lobbitevékenység eredményeként az eredeti elképzelésekkel szemben állami normatívát is kap. A kuratórium elnöke azt mondta, a dolgozóknak haladéktalanul átutalják a juttatásokat, amelyeknek kifizetését azért függesztették fel az év elején, hogy megőrizzék az iskola pénzügyi stabilitását. Mittler István aláhúzta, hogy az átmeneti bizonytalanság nem növelte a fluktuációt sem a pedagógusoknál, sem a technikai dolgozóknál. Arra is kitért, hogy szeptemberben a kuratórium folytatja a tárgyalásokat annak érdekében, hogy hosszú távú szerződés keretében rögzítsék a támogatást kormányzati és vállalati szinten is. Lőrincz László PADOSZ elnök, aki meghívást kapott a munkavállalói fórumra, örömmel konstatálta a megállapodás megszületését. Mint tájékoztatott, az ESZI jövője érdekében hirdetett aláírásgyűjtési akcióját a szakszervezet leállítja. Emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordultak, kérve, hogy járjon el az iskola finanszírozásának ügyében, ami nem csupán az intézmény több mint száz dolgozója, hanem a nukleáris ipar utánpótlását biztosító szakképzés fenntartása miatt is fontos.

Dallos Szilvia a Médiacentrum új vezetője

2017.06.27, 17:52 | Paksi Hírnök

Dallos Szilviát nevezték ki a TelePaks Médiacentrum Nonprofit Kft. ügyvezetőjének a távozó Kovács Tibor helyére. Minderről Paks Város Önkormányzatának Képviselő-testülete június 21-i rendkívüli ülésén döntött. A TelePaks Városi Televízió mellett a Médiacentrum szerves részét képezi a folyamatosan frissülő hírblogot és kétheti magazint megjelentető Paksi Hírnök is. Ez utóbbi főszerkesztői teendőinek ellátásával is megbízta a képviselő-testület Dallos Szilviát miután a korábban pályázati úton választott jelölt visszalépett. Éppen húsz esztendeje dolgozik a paksi médiában Dallos Szilvia, pályafutását a Fortuna Rádió szerkesztő-műsorvezetőjeként kezdte 1997-ben. A TelePaks stábjához 2000-ben csatlakozott, 2014-től szerkesztőségvezetőként dolgozik. Ügyvezetői kinevezése 2018. június 30-ig szól. Dallos Szilvia szerint sokszínű a helyi sajtó, ami annak köszönhető, hogy a paksi önkormányzat minden támogatást megad a független munkához. Mint elmondta, városvezetés számára eddig is kiemelten fontos volt a lakosság hiteles tájékoztatása, a közelgő atomerőmű beruházás kapcsán pedig még nagyobb szerepe lesz a tárgyilagos, gyors információközlésnek. – A sajtó folyton változik, a közösségi média egyre nagyobb szerepet kap, éppen ezért még nagyobb jelentőséggel bír a hiteles, szakszerű tájékoztatás. Mi is folyamatosan törekszünk a megújulásra, az új eszközök adta lehetőségek kiaknázására, hiszen feladatunk, hogy a Telepaks Médiacentrum által működtetett televízión, újságon és online felületeken keresztül minden korosztályt elérjünk és biztosítsuk a paksiak számára a naprakész tájékoztatást – fogalmazott a Médiacentrum új vezetője.

Paksiakat jutalmaztak az ORFK-n

2017.06.27, 14:24 | Paksi Hírnök

Elismerést kapott hétfőn, Budapesten a paksi autópálya-rendőrség három munkatársa. Biczó András törzszászlóst, Kenderik Krisztián és Torma László főtörzsőrmestereket egy május 15-i rendkívüli esemény elhárítása érdekében nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenységéért jutalmazták. Az eset híre, ami valóban rátermettséget, sőt bátorságot is igényelt, bejárta a sajtót. Tíz ló szabadult ki és szaladt az M6-os autópályára Paks déli bejárójánál, majd vágtában Pécs irányába tartottak. A TMRFK Rendészeti Igazgatóságához tartozó paksi autópálya alosztály járőrei, akik szerencsés módon ennek szemtanúi voltak, autójukkal keresztbe állva próbálták megállítani az állatokat. Amikor ez nem sikerült, egyikük szirénázó autóval, a lovakat megelőzve, a forgalommal szemben sietett a Pécs irányából érkezőket leterelni, míg a többiek a másik pályatesten kerültek eléjük és a tengelici üzemmérnökség segítségével autókból akadályt képezve leterelték az állatokat az autópályáról a tengelici csomópontnál. A három rendőr lélekjelenlétének, helyzetfelismerő-képességének és bátorságának köszönhetően sem sérülés, sem anyagi kár nem történt, a kalandot a lovak is ép bőrrel úszták meg. Egyikük, Torma László mondta el, hogy nem számít ritkaságnak, ha vad téved az autópályára, egyszer ez egy lóval is megtörtént, de a május 15-i eset tényleg nem mindennapi. Hozzátette, valóban félelmetes volt, amikor szembe találták magukat a vágtató lovakkal. Abban, hogy sikerrel jártak szerinte szerepe volt helyismeretüknek, kiváló, gyors járműveiknek és annak is, hogy az autópálya mérnökségtől azonnali segítséget kaptak. Torma László hozzáfűzte, nagy megtiszteltetés számukra az elismerés, amelyet ünnepélyes körülmények között Töreki Sándortól, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettesétől vettek át. Ugyanezen az Országos Rendőr-főkapitányságon tartott ünnepségen kapott elismerést Semmelweis Nap alkalmából dr. Rujder Mária paksi önkormányzati képviselő, aki a Budapesti Rendőr-főkapitányságon dolgozik, mint fogorvos. Az egészségügyi szakterületen végzett kiemelkedő szakmai tevékenységét jutalmazták.

A római kortól az atomkorig vitte a múzeumlátogatókat “Bözsi”

2017.06.26, 18:53 | Paksi Hírnök

Utazzon “Bözsivel” a római kortól az atomkorig! Ezzel a gondolattal invitálta a lakosságot a Múzeumok éjszakájára szervezett rendezvényre a Paksi Városi Múzeum és az Atomenergetikai Múzeum. Utóbbi első alkalommal csatlakozott az országos programhoz, a két intézmény partnerségben valósította meg elképzeléseit. A két helyszín közötti távolságot “Bözsivel”, azaz egy Ikarus 55 típusú autóbusszal hidalták át, ezzel utazhattak a múzeumlátogatók egyiktől a másikig. Az Atomenergetikai Múzeumban a négy atomerőművi blokk építésének időszakát idézték fel, a kínálatban szerepelt a Memphis Moon ’55 fellépése, kiállítás kártyanaptárakból, bemutató a tűzoltóktól, tárlatvezetés, kézműves foglalkozás, illetve ínycsiklandó partifalatokkal és szörpökkel kínálták a látogatókat. A kültéri fizikashow-n olyan kérdésekre kaphattak választ az érdeklődők például, hogy mekkora energia tárolható egy pillepalackban, vagy, hogy mekkora energiát lehet felszabadítani egy víz alatti robbantással. Aki még régebbi korokba is szívesen visszautazott volna egy kicsit, megtehette a városi múzeumban, ahol ez alkalommal a római mellett Deák Ferenc korát állították a fókuszba. A közönségnek lehetősége volt korhű ruhákban fotózkodni, hintón körbejárni a várost, de volt kosztümös tárlatvezetés is. Fellépő itt a Szekszárdi Muslinca bordalkórus és a Mare Temporis Történelmi Hagyományőrző Egyesület volt. Két időszaki tárlatot is a közönség figyelmébe ajánlottak, az egyiket dr. Pongrácz Sándor hagyatékából rendezték, a másik keretében pedig a Város bora címet eddig elnyert nedűket mutatják be. A Város borait Herczeg József ajánlotta fel a múzeumnak, aki a múzeumot segítő tevékenységéért elnyerte a Paksi Városi Múzeum által alapított Tiszteletbeli muzeológus címet. Mindemellett borkóstolóra, vásárra, fagyizni, lacikonyhába és fröccsteraszra is invitálták a látogatókat. Mindkét helyszínen több száz látogató fordult meg.

Ezreket csalt a Sárgödör térre a Kávé, Bor és Pálinka fesztivál

2017.06.25, 16:11 | Paksi Hírnök

Szokásunkká tesszük a Paksra járást – így tette közzé a paksi Kávé, Bor és Pálinka Fesztiválon készült fotóalbumát a Kowalsky meg a Vega. A zenekar a szombat este sztárfellépője volt. Az idén ötéves fesztivál két estén is zsúfolásig megtöltötte a Sárgödör teret. 2013-ban a családi pincészet által életre hívott Szent Iván éji mámort gondolta tovább Kovács Kristóf, így született meg érdekes házasítás eredményeként a Kávé, Bor és Pálinka Fesztivál. A kávéterasz idén új helyre költözött, kikerülve a fesztivál sodrából. A borutcán változatlanul csak paksi gazdák portékáit kínálták. Nyolc pincészet sorakozott fel, köztük természetesen a házigazda Fabro pince is. Ugyan csak három pálinkafőző kapott meg-hívást, de – mondhatni – a teljes palettát felsorakoztatták, százféle pálinkából lehetett válasz-tani. Bővült a gasztronómia kínálat is: a slágernek nevezhető kemencés lángos mellett sült kolbászt, kürtős kalácsot is lehetett fogyasztani a remekbe szabott koncertek idején. A fesztivál első napján Soulwave és Majka@Curtis LIVE koncert csalta ki a közönséget a térre, szombaton a Hopsterz, a három paksi kötődésű zenésszel felálló Houdinis illetve a Kowalsky meg a Vega lépett színpadra. Mindkét este megidéztek egy másik sztárzenekart is. Bejelentették ugyanis, hogy a KBP Produkció másik kedvelt rendezvényén, a Puttonyos Fesz-tiválon a Halott Pénz lesz a sztárvendég. A koncert szeptember 23-án lesz a Sárgödör téren.

Érték díjat kaptak a paksi deákosok

2017.06.24, 10:39 | Paksi Hírnök

Paksra került az egyik értékdíj a Tolna Megyei Értékek Napján, amelyet a györkönyi pincefaluban tartottak pénteken. A Deák Ferenc Általános Iskola diákjai kapták, akik a Kincses Tolna Megye Értékhangoló vetélkedőn aratott győzelmüknek köszönhetően Tolna megyét képviselték az országos döntőn. Még három díjat adtak át ez alkalommal. Ugyanebből az okból a dombóvári Apáczai szakgimnázium, kiváló értékgyűjtő és népszerűsítő munkájáért a Dunaföldvári Értéktár Bizottság, valamint Kölesd község és az ott működő közéleti egyesület kapta meg az elismerést. A Tolna Megyei Önkormányzat értékteremtő, közösségépítő programján jelentették be, hogy a megyei értéktár bizottság a Tolnaikumok közé emelte a Gemenci erdőt, a gyönki evangélikus templomot és a bukovinai székelyek betlehemes játékát, a csobányolást. A tolnai települések majdnem fele elfogadta a Tolna Megyei Önkormányzat meghívását és élt azzal a lehetőséggel, hogy megmutassa értékeit. A Tolna Megyei Értékek Napja azonban, ahogy a közgyűlés elnöke, Fehérvári Tamás hangsúlyozta, ennél még többről szól. A program nem titkolt célja, hogy erősítse a megyei identitást, a kötelékeket, lehetőséget teremtsen a kapcsolatépítésre. A Tolna Megyei Önkormányzat programján Paks kóstoló pontot működtetett, ahol Pakson készült ételekkel, a város borával várták az érdeklődőket, ebédre marhalábszár készült, az Érték Viadalon versengő csapatok egyikébe pedig két tagot delegált a város. Szabó Péter alpolgármester szerint a rendezvény remek lehetőséget teremtett a kapcsolatépítésre, tapasztalatcserére. – Sokkal könnyebb kötetlen formában felvenni a kapcsolatot, és utána már, mint ismerősök ülhetünk tárgyalóasztalhoz – fogalmazott. A Minden ízében Tolna főzőversenyt Bikács nyerte, a kóstoló pontok mezőnyében pedig kimagasló eredménnyel a kurdi csapat végzett az élen.

Kernné Béda Erika kapta a Pongrácz Sándor-díjat

2017.06.23, 18:12 | Paksi Hírnök

– Ha újra kezdhetném sem választanék más pályát – mondja Kernné Béda Erika a Pongrácz Sándor-díj idei kitüntetettje. A díjat az egészségügyben dolgozók elismerésére alapította az önkormányzat, és 1999 óta minden esztendőben a Semmelweis-napi városi ünnepségen adják át. Ahogy a méltatásban elhangzott, már nyolcadikosként tudta, hogy az egészségügyben szeretne munkálkodni, ennek megfelelően végezte tanulmányait. 1982-től dolgozik a paksi egészségügyben szakápolóként. Az eltelt 35 év alatt általános ápolói és asszisztensi végzettsége mellett megszerezte az üzemi nővéri és OKJ-s ápolói képesítést is. Folyamatosan dolgozott Paks háziorvosi körzeteiben és az üzemorvosi ellátásban. 2007 óta dr. Czigler Csaba háziorvosi körzetében látja el feladatait a betegek legnagyobb megelégedésére. Főállása mellett 2009 óta a központi orvosi ügyelet munkájában is részt vesz., 2012-től főnővér, 2014 óta az ügyelet vezetője, a gyógyszerrendeléstől az autók vizsgáztatásáig minden területen otthonosan kell mozognia. A 13 települést ellátó ügyelet zökkenőmentes, magas színvonalú működését, a betegek lehető legjobb ellátását szívügyének érzi. Összekötő kapocs a polgármesteri hivatal és az ügyeletet működtető Emergency Kft. között, 2016-ban Erika munkáját a cég Az év dolgozója címmel ismerte el. A Pongrácz Sándor-díjat évente egy főnek ítélik oda, páros évben orvos, páratlan évben szakmai munkát segítő dolgozó kaphatja meg.

A hosszú élet titka a munka

2017.06.23, 12:59 | Paksi Hírnök

– Regényt lehetne írni az életemből – mondja Dömötör Józsefné Kovácsovics Mária, akit kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntött a város nevében Szabó Péter alpolgármester. Marika néni Budapesten született, ám még egészen pici gyermekként elárvult. Többfelé sodorta az élet, nevelkedett intézetben, családban, paksi nevelőanyja hadiözvegy volt. Varrni szeretett volna tanulni, Csurgón volt két évet. Mint mesélte, a háború idején a barátnőjével annak rokonánál bújtak el, aztán amikor véget ért, egy vonat tetején utazva tért vissza Paksra. Amikor megismerte a férjét, azt érezte, hogy vagy ő vagy senki. Hatvankét évet éltek le együtt, párja tíz esztendővel ezelőtt tért örök nyugovóra. Marika néni azt mondja, hogy sok szép emléket őriz, férjével huszonöt évig énekeltek az egykori munkáskórusban, ma Paksi Városi Vegyeskarban. Két gyermekük született, Rózsa és József, eddig hat unokával és három dédunokával bővült a család. Az ünnepelt huszonkét évig dolgozott óvodai dajkaként, amire szintén szívesen emlékszik vissza, mint mondja, nagyon szerette a gyerekeket és úgy érzi, hogy a gyerekek is őt. Azokban az években harisnyaszem-felszedéssel is foglalkozott. Bár több betegséggel bajlódik, ha nem mondja, bizony fel sem tűnik az embernek. A napjai nagyjából egyformán telnek, még most is szeretettel hímez, délutánonként pedig – ahogy fogalmazott – átmegy traccsolni a szomszédokhoz. A főzésre nincsen gondja, mert házhoz hozzák az ebédet, egyéb dolgokban pedig nagy segítségére van menye, Gizi és az ő gyermekei. Marika néni arra a kérdésre, hogy mi a hosszú élet titka azt mondta, hogy a munka.

A hatékonyabb munkavégzés érdekében új struktúrát alakított ki a testület

2017.06.22, 14:25 | Paksi Hírnök

Racionálisabb, hatékonyabb struktúrára van szükség mind az önkormányzatban, mind a polgármesteri hivatalban, ezért módosította Szervezeti és Működési Szabályzatát rendkívüli ülésén a képviselő-testület. Visszaállítják a korábbi vagyongazdálkodási csoportot, lehetőséget biztosítanak polgármesteri kabinet létrehozására, két bizottságot összevontak és eggyel növelték a megválasztható alpolgármesterek számát. Dr. Blazsek Balázs főjegyző elmondta, hogy az új alpolgármester személyéről várhatóan már július 10-i ülésén dönt a képviselő-testület. Erre azért van szükség, mert Süli János miniszteri kinevezése miatt a polgármesteri teendőket Szabó Péter általános helyettesként látja el. Szintén most lép életbe a bizottsági struktúrát érintő döntés, megszűnik a köznevelési és kulturális, valamint a közbiztonsági, ifjúsági, sport- és esélyegyenlőségi bizottság. Az új grémium neve: köznevelési, kulturális és társadalmi kapcsolatok bizottsága, amelynek összetételéről még nem döntöttek. A képviselő-testület rendkívüli ülésén az ipari park és a Kölesdi út közé eső terület bizonyos részét belterületté nyilvánította. Mindez a főjegyző indoklása szerint csupán technikai kérdés, hiszen már a 2003-as Helyi Építési Szabályzatban gazdasági szolgáltató területként szerepelt, csak a belterületbe vonás maradt el. Itt részben állami, részben magántulajdonú ingatlanok vannak, amelyekre csak e döntés nyomán lehet építési engedélyt adni. Ennek költségei nem az önkormányzatot, hanem a tulajdonosokat terheli – mondta dr. Blazsek Balázs hozzátéve, hogy konkrét építési szándékról nem tudnak, de szeretnék ennek a lehetőségét megteremteni. A városvezetés úgy határozott, hogy az augusztusban kezdődő, több mint tucatnyi utcát érintő aszfaltozási programból kiemel két újabb területet, amelyekre már készült felújítási terv. Ezek – a Gesztenyés utca Ifjúság és Kishegyi utcák közötti szakasza, valamint a Dózsa György utca rekonstrukcióból eddig kimaradt szakasza – két-három éven belül teljes körű felújításon esnek át, ésszerűtlen lenne, ha most aszfaltoznák, derült ki Szabó Péter szavaiból. A város ügyvivő alpolgármestere arról is beszélt, hogy az önkormányzat sikerrel pályázott a Jedlik Ányos Tervben két elektromos töltőállomás létrehozására. A nyertes pályázat értéke ötmillió forint, önerőt nem igényel. A városnak ötéves időtartamra az üzemeltetést kell vállalnia. Jó hír – tette hozzá Szabó Péter -, hogy a projekt ideje alatt ingyen tölthetik fel járműveiket az elektromos autó-tulajdonosok. Egy állomást a Duna Hotel mellett, egyet a lakótelepi rendelőintézet parkolójában állítanak fel. A Pécsi Egyházmegye megkeresésére kiemelt fejlesztési területté nyilvánította az önkormányzat a Balogh Antal Katolikus Iskola területét. Az egyház komoly fejlesztést tervez, amit már 2018 őszén szeretne elkezdeni. A mostani döntés ezt teszi lehetővé.

Fejlesztést hozhat Lussoniumban a világörökségi nevezés

2017.06.21, 17:21 | Paksi Hírnök

Lussonium számára előrelépést hozhat az, hogy Magyarország a jövő év elején benyújtja a Dunai Limes világörökségi nevezését. Hatvanöt részhelyszínt jelöltek meg, ezek fejlesztését már a világörökségi cím elnyerése előtt meg kell kezdeni. A magyar kormány által e célra elkülönített 2,5 milliárd forint EU-s forrásból Lussonium fejlesztése is elkezdődhet. A Dunai Limes világörökségi helyszín felső szakaszát adó Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Németország már 2018 januárjában beadja nevezését, melyről az UNESCO Világörökségi Bizottsága várhatóan 2019 nyarán hoz döntést – közölte Visy Zsolt, a világörökségi nevezés előkészítéséért felelős miniszteri biztos a Magyar Limes Szövetség (MaLimSz) által szervezett szerdai budapesti Duna-Limes konferencián. Kedvező elbírálás esetén a helyszínhez egy későbbi fázisban csatlakozhat Horvátország, Szerbia, Románia és Bulgária. Visy Zsolt beszámolója szerint a gyors nevezés érdekében Magyarországnak csökkentenie kellett a részhelyszínek számát: a pályázat végül 65-öt tartalmaz majd. A budapesti és Pest megyei helyszínek fejlesztésére 1 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, további 1,5 milliárdból pedig Crumerum (Nyergesújfalu), Brigetio (Ószőny), Intercisa (Dunaújváros), Lussonium (Dunakömlőd) és Altinum (Kölked) fejlesztését lehet elvégezni – közölte Visy Zsolt.    

Fejlesztések sorára ad lehetőséget az adómegállapodás

2017.06.20, 13:09 | Paksi Hírnök

Hosszú távra tervezhető, jelentős építményadó többlet folyik be a város adószámlájára, és nyugvópontra jut a helyi vállalkozások helyzete is az atomerőművel aláírt új adómegállapodás eredményeként. Az első utalás már megtörtént, mintegy 1,2 milliárd forint felhasználásáról dönthet a testület – tájékoztatott dr. Blazsek Balázs címzetes főjegyző a TelePaks közéleti műsorában. – A megállapodás filozófiája, hogy a paksi atomerőmű nukleáris építményeinek értéke az élettartam hosszabbítással megnövekedett, de az élettartam során csökkenni fog, ehhez igazodva állapítottuk meg azt a számítási módot, amelyet alkalmazunk az atomerőműre. De mi úgy számolunk, hogy a csökkenő adóbevételi ciklus közepén belép Paks II épületállománya, ezek egy része már használatba vételi engedéllyel fog rendelkezni, ezért besorolódnak az adótárgyak közé, adóztathatók lesznek. Így a város folyamatosan jelentős, több milliárd forintos adóbevételhez jut a következő 15 évben, ami részben kompenzálja az adóerő-képességhez, illetve az oktatási intézmények állami fenntartásba kerüléséhez kapcsolódó elvonásokat – részletezte dr. Blazsek Balázs. Paks főjegyzője azt is elmondta, hogy az önkormányzat arra vállal kötelezettséget, hogy a helyi adórendeletében milyen adókulcsot alkalmaz: eszerint a jelenleg érvénybe lévő 3,6 százalékos adómérték január elsejétől 2,2 százalékra csökken. Ezt érezni fogják majd a helyi vállalkozók, hiszen az ő építményadó terhük is majdnem a felére mérséklődik. – Így tudtuk biztosítani azt az optimális bevételt, amely a város működéséhez és a bővítés miatt az önkormányzat előtt álló feladatok ellátásához szükséges. Hamarosan elkészítjük a módosított helyi adórendeletet, mely 2018-től lép életbe – tette hozzá. A megállapodásnak köszönhető első, 1,2 milliárd forintos részlet már megérkezett a város számlájára, a második részletet szeptember 15-ig utalják, így idén 3,1 milliárd forint felhasználására nyílik lehetőség – folytatta a hivatalvezető. Az első részletből komfortjavító beruházásokat valósítanak meg. Újra aszfaltozzák azokat az utcákat amelyek tűrhetetlen állapotban vannak, jelenleg a közbeszerzés előkészítése zajlik. Ahogy dr. Blazsek Balázs elmondta: gyorsan, de jól szervezetten szeretnék ezt lebonyolítani. A kivitelezés a nyár végén indulhat el, ezért olyan organizációs tervet fognak megkövetelni a leendő kivitelezőtől, hogy a város ne váljon élhetetlenné. Szeretnék tudatni az ide érkező cégekkel, hogy Pakson számíthatnak munkára, de olyan határidőcsúszásokat és minőségi problémákat, mint amilyenek egy-két utcánál előfordultak, nem fognak megengedni. Minden eszközt meg fognak ragadni, hogy azok a vállalkozások, amelyek visszaélnek az önkormányzat bizalmával és nem teljesítik a szerződésben vállaltakat, többször ne rúghassanak labdába Pakson. A beérkező adótöbbletnek köszönhetően a költségvetésben szereplő, kész tervekkel rendelkezdő beruházások megvalósítása is elkezdődik, így a Kurcsatov utcai tömbbelső felújításának első üteme elindul idén és folytatódnak az intézményfelújítások is. A kapacitásnöveléshez kapcsolódó állami beruházások keretében rövidesen megtörténik a tehermentesítő út nyomvonalának kijelölése, valamint a szükséges tervezési szerződések előkészítése. Az útra a telepehely megközelíthetőségéhez szükség van, emellett a város útjairól is jelentős teherforgalmat visz majd el, mondta a főjegyző. Dr. Blazsek Balázs arról is tájékoztatott, hogy a szolgáltatások területén hamarosan bővül a kínálat, több érdeklődő megjelent már az önkormányzatnál, többek között az Aldi, amely tervei szerint még idén újra nyitja a hatos út melletti áruházát. – Látszik, hogy rá fog mozdulni a piac a beruházás miatt érkező hat-nyolcezer fős építői létszámra. Minden elképzelés megvalósítását segítjük, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a paksiak és a városba érkezők komfortosabban élhessenek, de az elsődleges célunk továbbra is az, hogy minél több helyi vállalkozást tudjunk helyzetbe hozni. A szolgáltatások területén a szórakozási, kikapcsolódási lehetőségeket is bővítenünk kell, ezért fejlesztjük a sportinfrastruktúrát, és adunk lehetőséget mindenkinek, aki olyan fejlesztéseket szeretne megvalósítani, ami érdeklődésre tarthat számot. Ezért tárgyalunk Igaly Diánával is egy új lövészkomplexum építéséről. Élhető várost szeretnénk építeni – fogalmazott a főjegyző hozzátéve, hogy ebbe beletartozhat egy új lövészklub is, ha erre van igény. Kiemelte, hogy még idén szeretnék elkezdeni például a bölcsődei férőhelyek számának növelését és az egészségügyi rendszer tervezett fejlesztését. Egymilliárdos projekt lesz a rendelőintézet harmadik ütemének megépítése, aminek előkészítése elindult. – Ez egy jól kezelt, jól vezetett intézmény, amit szeretnénk tovább bővíteni újabb szakrendelésekkel, valamint az elképzelések szerint a mentőközpont odaköltöztetésével – fogalmazott. – A város előtt álló feladatok megvalósításához pénz kell, de mindent nem várhatunk az államtól. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel megszületett megállapodással érkező jelentős helyi adóbevétel mellett újabb TOP-os pályázati támogatásokra is számítunk. Nem fejeződött be a szakmai vitánk az RHK Kft-vel, de bízom abban, hogy itt is egyezségre jutunk majd – hangsúlyozta a hivatalvezető.

A paksi beruházás is téma volt az Atomexpón

2017.06.20, 10:01 | Paksi Hírnök

Tendereket ír ki idén az ASZE orosz cégcsoport, hogy az építők a terepen a jövő év elején megkezdhessék a Paks II projekt előkészítését – jelentette ki Valerij Limarenko, a paksi erőművet bővítő orosz fővállalkozó cégcsoport elnöke hétfőn az MTI kérdésére Moszkvában az Atomexpo 2017 nemzetközi fórumon. Limarenko emlékeztetett arra, hogy a kormányközi megállapodás alapján a beruházás mintegy 40 százalékát magyar vállalkozók valósítják meg. Méltatta, hogy Budapest külön minisztert nevezett ki a projekt megvalósítására. Az idei Atomexpón – amelyen 62 ország 600 cégének mintegy 5 ezer képviselője vett részt – felszólalt Süli János, paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter és Aszódi Attila államtitkár. Süli János Paks II megvalósításával kapcsolatban magyar újságíróknak elmondta, hogy a munka a műszaki fázisba ér. – Mindenekelőtt azokat a lépéseket fogjuk megtenni, amelyek a terület előkészítését célozzák, ugyanakkor Pakson is akarjuk már látni a nyomát az építkezésnek 2018-ban, tehát a felvonulási épületeket, a lakóterület előkészítését – mondta. A miniszter közlése szerint az erőmű építésén dolgozókat nemcsak Pakson, hanem a régió más olyan településein is szeretnék elhelyezni, ahonnan az erőmű elérhető, olyan szállásokon, amelyek később más célokra is hasznosíthatók lesznek. Feladatként nevezte meg az úthálózat megerősítését, hogy se a munkások, se az anyagok szállítása ne ütközzön akadályba. A miniszter és az államtitkár egyaránt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos az orosz partnerekkel való napi kapcsolattartás. Süli János elmondta: moszkvai tárgyalásainak az volt a célja, hogy „minél hamarabb, a megadott határidőre és költségkereten belül el tudjuk végezni a munkát, és ezt napi, heti egyeztetés, havi koordináció keretében lehet csak biztosítani”. -Úgy gondolom, hogy az ütemezés tekintetében jól haladunk, az orosz féllel napi szintű a kapcsolat. Erre is szükség van, mert egy ilyen nagy projektben nagyon sok koordinálási feladat van, mi ezen az úton haladunk tovább a jövőben is – idézi összefoglalójában az MTI Aszódi Attila államtitkárt.