Települési Értéktár

Települési Értéktár

A nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése és védelme többszörösen összetett, alulról felfelé építkező rendszerben, az ún. Nemzeti Értékek Piramisában történik. Az értékek felkutatása, azonosítása és gyűjtése a településeken kezdődik, hiszen a helyi értékeket a helyiek ismerik a legjobban. A lokális települési értéktárak mintájára hozták létre a megyei értéktárakat a megyei önkormányzatok, a Magyar Értéktárat pedig a helyi, ágazati és külhoni értéktárak összesítése során a Hungarikum Bizottság állítja össze, mely jogosult arra is, hogy a megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket hungarikummá minősítse.

Paks Város Önkormányzata 2015. április 22-én döntött a települési értéktár és a Paksi Települési Értéktár Bizottság létrehozásáról.  A bizottság jelenlegi tisztségviselői:

  • Takács Gyula – elnök

  • dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna – bizottsági tag

  • Kernné Magda Irén – bizottsági tag

  • Takács Éva – bizottsági tag

  • Dr. Hanol János – bizottsági tag

  • Szabóné Sutya Gabriella – titkár

A Települési Értéktár Bizottság 47 helyi értéket tart számon. Közülük 46-ot emelt a Tolna Megyei Értéktár Bizottság a megyei értékek sorába. Legutóbb Hopp-Halász Károly festőművész életművét találták érdemesnek e megtisztelő címre.
A megyei értékek megtekinthetők a http://www.kincsestolnamegye.hu/paks link segítségével.

A bizottság egy értéket helyi értékként tart számon, mely az alábbi linkre kattintva ismerhető meg.
Sáfrány Mária kézimunkái

Az Ipari és műszaki megoldások kategóriájában A magyar atomenergetikai szaktudás Tolnaikum címmel büszkélkedhet.

A bizottság tagjai várják a további helyi értékekre vonatkozó írásos felterjesztési javaslatokat az alább letölthető nyomtatvány segítségével az ertektar@paks.hu címen.