Szakképzett dolgozókat irányítottak át az idősek otthonába

A Paksi Életfa idősek Otthonában kialakult helyzetről tájékoztattak Ferenczi Ildikó megbízott intézményvezető és Szabó Péter polgármester ma (12.03.).

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A polgármester emlékeztetett, hogy korábban már adott tájékoztatást arról, hogy negyven gondozott PCR-tesztje lett pozitív, és hat munkavállalóé is, valamint hogy további hat munkatársat át kellett rendelniük az intézményben a megfertőződött időseket gondozására. – Az önkormányzat úgy oldotta meg ezt a nehéz helyzetet, hogy már átrendeltek öt szakképzett dolgozót a Paks Kistérségi Szociális Központból, péntektől pedig még hárman mennek át az otthonba. Az átvezénylés nem okoz fennakadást a központ házi segítségnyújtás szolgáltatásában. Emellett a Paksi Gyógyászati Központból hétfőtől öt szakápolót is átirányítanak az idősek otthonába, ez nem okoz problémát a helyi egészségügyi ellátásban. Így összességében tizenhárom dolgozóval tudjuk segíteni az Életfa otthonban a feladatellátást – összegzett Szabó Péter.

A polgármester kitért arra, hogy még az első hullámban beszerzett saját költségen az önkormányzat tízezer FFP3-as maszkot, rendelkezésre állnak arcpajzsok, ebből ezret rendelt az önkormányzat, valamint vannak egyszer használatos zsilipköpenyek, lábzsákok, hétvégére pedig elkészülnek a többször használatos védőruhák is, a jelenlegi védőeszközkészlet több hónapra elegendő az idősek otthonában.

Ferenczi Ildikó, a Paksi Életfa Idősek Otthona megbízott vezetője azt mondta, hogy az érintett gondozottak állapota stabil, enyhe, közepes tüneteik vannak, eddig két kórházba utalás történt, orvosi javallatra C- és D-vitamint kapnak a lakók. – Bár huszonöt ápolónkból kilenc betegállományban van, az ellátás folyamatos az intézmény egészét érintően, és hetente van szűrés. Nagy segítséget jelentenek az átirányított kollégák, a kistérségi központból érkezők közül ketten korábban dolgoztak az idősek otthonában – húzta alá Ferenczi Ildikó. A megbízott intézményvezető arról is beszámolt, hogy telefonon, interneten keresztüli kapcsolattartást tudnak biztosítani, a lehetőségeket már ismerik a gondozottak és a hozzátartozók. Hozzátette, hogy abban az esetben, ha karácsonykor is érvényes lesz a látogatási tilalom, igyekeznek biztosítani, hogy egy erre átalakított helyiségben legalább egy ablakon keresztül láthassák egymást a gondozottak és hozzátartozóik.

Szabó Péter polgármester arról is tájékoztatott, hogy a koronavírus-fertőzés az intézmény konyháját is érinti, ezért helyi közétkeztetést ellátó szolgáltató révén biztosítja az önkormányzat az étkeztetést az otthonban, illetve a szociális étkeztetést szintén.