Fenntartható városi közlekedés fejlesztése és elővárosi vasúti elérhetőség javítása a kevésbé fejlett régiókban- Paks város közösségi közlekedés fejlesztése (IKOP-3.2.0-15-2016-00020)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Paks város közösségi közlekedés fejlesztése – IKOP-3.2.0-15-2016-00020

Paks Város Önkormányzata sikeresen pályázott az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt Fenntartható városi közlekedés fejlesztése című pályázati felhívásra.


A projekt keretében 6 db elektromos üzemű SOLO autóbusz, 4 db elektromos üzemű MIDI autóbusz, továbbá 5 db elektromos duplextöltőállomás beszerzését és a buszok megfelelő kapacitású elektromos energia ellátásához a villamos hálózat bővítését, valamint egy ún. okosgarázs létesítését tervezi az önkormányzat.

 

Az elektromos autóbusz töltési infrastruktúra kialakításának fejlesztési elemei a következők:
- infrastruktúra fejlesztés
- kapcsolódási pontok biztosítása a meglévő infrastruktúrához
- okos garázs kialakítása részeként
⦁ kiszolgáló épületek: irányítási központ, irodák, szociális részek, várakozó helyek kivitelezése
⦁ töltőállomás létrehozása, kiegészítő berendezésekkel
⦁ 2 állásos szervízműhely kialakítása
⦁ parkolóterületek kialakítása

Az újonnan létesített, környezetkímélő közösségi autóbuszos közlekedési rendszer elemeinek üzemeltetését az önkormányzat saját cége fogja végezni.

A 10 db elektromos üzemű autóbusz a jelenleg üzemeltetett dízel üzemű buszokhoz képest, jelentős technológiai fejlesztést jelent, amely hatékonyan tudja támogatni a település lakosságának életminőségbeli javulását, és hozzájárul a munkahelyteremtő potenciál növekedéséhez a könnyebb munkahelyre jutás biztosításán keresztül. 

A lecserélendő autóbuszok közül 1 db EURO IV, a többi pedig EURO III környezetvédelmi kategóriába sorolható.

A létesíteni kívánt elektromos töltőhálózat az egyéb elektromos hajtású járművek használatát, az elektromos közlekedésre történő áttérést is jelentékenyen támogatja, ezzel is hozzájárulva a környezeti fenntarthatóság célkitűzései, az éghajlatváltozás megállításával kapcsolatos globális törekvések megvalósulásához.

Az új elektromos üzemű autóbuszok műszaki kiszolgálásának támogatására létesítendő, az információ technológia előremutató műszaki megoldásait magában foglaló okos garázs a Program koncepciójával összhangban az intelligens közlekedési rendszerek helyi meghonosításához jelentősen hozzájárulhat.

A projekt vitathatatlan hozadéka a közlekedési vonatkozású környezetterhelés mérséklése. A tervezett beruházás a klímaváltozás megállításával kapcsolatos globális erőfeszítések eredményeihez is hozzájárul.

A projekt összköltsége: 1.699.785.000 Ft

A megítélt támogatás összege: 1.699.785.000 Ft

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 

http://www.telepaks.net/2018/04/04/orommel-fogadjak-a-paksiak-az-elektromos-buszgarazst/

http://www.telepaks.net/2018/11/21/meghosszabbitottak-az-elektromos-buszsofor-kepzes-jelentkezesi-hataridejet/

http://www.telepaks.net/2019/10/08/elektromos-buszon-gyakoroltak/

http://www.telepaks.net/2019/11/20/ujabb-merfoldko-az-e-mobilitas-projektben/

http://www.telepaks.net/2019/11/21/fenntarthato-varosi-kozlekedesfejlesztes-pakson/