Akadálymentesített verzió

Fritz János

Tisztes Polgár kitüntetés

Fritz János. Fotó: Babai István/Paksi Hírnök

Pakson született a nehéz gyermekkor után kitartó tanulással és szorgalommal építette fel munkásságát.  
Tanulmányai után 1950-ben márciusban kőművesként először a Budapesti Szerelőipari Vállalatnál, majd a paksi kirendeltségű TOTÉV-nél dolgozott.
A szakérettségit Pécsen 1951-ben szerezte, majd félbehagyott  egyetemi tanulmányai után Ipari Technikumi Oklevelet szerzett.
János bácsi büszke arra, hogy  önerőből  a tanulmányi ösztöndíjakból, a nyári szünetekben végzett munkákból fedezte kiadásait, ha kellett  szenesvagonokat rakodott ki éjszakánként. 
Dolgozott a Járási Tanácsnál építési előadóként, majd a Községi Tanácsnál a házi építő brigád irányítójaként.
Az újdonságnak számító költségvetési üzemek megszervezése is a feladatai közé tartozott.
Több hatlakásos, 2 emeletes társasház épült a tervei alapján többek között az Eötvös utcai szolgálati lakások, a Dózsa György utcai gyógyszertár a fölötte levő lakásokkal. Nagyon szép feladat volt a futballpálya építése a lelátóval, az alatta levő öltözőkkel.
1977-től a Dunamenti Termelőszövetkezetnél dolgozott nyugdíjazásáig. 
Közéleti szerepvállalása során tanácstagság volt a Nagyközségi Közös Tanácsnál és később Paks Város Első Tanácsánál (1979), Paksért emlékérmet kapott 1975-ben, Érdemes Társadalmi Munkás jelvényt 1985-ben, Emléklapot emlékéremmel Paks város fejlesztésében nyújtott tevékenységéért 1989-ben kapott Paks Várostól.
Mindennapjait feleségével, a ház körüli munkával tölti. Két gyermekük révén 4 unokájuk és négy gyönyörű dédunokájuk van.