Akadálymentesített verzió

Települési Értéktár

Települési Értéktár

A nemzeti értékek azonosítása, rendszerezése és védelme többszörösen összetett, alulról felfelé építkező rendszerben, az ún. Nemzeti Értékek Piramisában történik. Az értékek felkutatása, azonosítása és gyűjtése a településeken kezdődik, hiszen a helyi értékeket a helyiek ismerik a legjobban. A lokális települési értéktárak mintájára hozták létre a megyei értéktárakat a megyei önkormányzatok, a Magyar Értéktárat pedig a helyi, ágazati és külhoni értéktárak összesítése során a Hungarikum Bizottság állítja össze, mely jogosult arra is, hogy a megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket hungarikummá minősítse. 

Paks Város Önkormányzata 2015. április 22-én döntött a települési értéktár és a Paksi Települési Értéktár Bizottság létrehozásáról.  A bizottság jelenlegi tisztségviselői:

  • Dr. Hanol János – elnök

  • Dr. Fazekas Ferenc – bizottsági tag

  • Kernné Magda Irén – bizottsági tag

  • Győrffy József – bizottsági tag

  • Takács Gyula – bizottsági tag

  • Szabóné Sutya Gabriella – titkár

A Települési Értéktár Bizottság 47 helyi értéket tart számon. Közülük 46-ot emelt a Tolna Megyei Értéktár Bizottság a megyei értékek sorába. 
A megyei értékek megtekinthetők a http://www.kincsestolnamegye.hu/paks link segítségével.

A bizottság három értéket helyi értékként tart számon, melyek az alábbi linkekre kattintva ismerhetők meg.
 

Sáfrány Mária kézimunkái 

Vass György Imre szobrai

Paksi Országos Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivál és Tehetségkutató

 

Paks két kiemelt megyei értékkel, azaz Tolnaikummal büszkélkedhet. Ezt a címet elsőként Az atomenergetikai szaktudás, majd a Lussonium kapta meg.

A bizottság tagjai várják a további helyi értékekre vonatkozó írásos felterjesztési javaslatokat az alább letölthető nyomtatvány segítségével az ertektar@paks.hu címen.

 

 

 

Letölthető dokumentumok(1)

felterjesztes_telepulesi_ertektarba

docx