Akadálymentesített verzió

Paksi Benedek Elek Óvoda Hétszínvirág Tagóvodájának nevelőközössége

Paks Város Környezetéért kitüntetés

Fotó:  Szaffenauer Ferenc

Paksi Benedek Elek Óvoda Hétszínvirág Tagóvodájának nevelőközössége

A kilencvenes évek közepétől folyik az intézményben környezeti, környezetvédelmi nevelés.

Sok száz gyermek részesült ebben a szemléletformálásban, mely nem csak a gyermekekhez, hanem rajtuk keresztül a szüleikhez és a tágabb családhoz is eljuttatta és folyamatosan eljuttatja a környezettudatos gondolkodásmódot.

Az intézmény több környezetvédelmi cím, mint például a MADÁRBARÁT ÓVODA, ZÖLD ÓVODA, AZ ÉV ZÖLDSZÍVES ÓVODÁJA elnyerése után 2017 decemberében kapta meg a Vidékfejlesztési Minisztériumtól és az Emberi Erőforrások Minisztériumától az „Örökös zöld óvoda” címet. Ennek előzménye több évtizedes munka a nevelőtestület és az óvoda valamennyi dolgozója részéről.

Munkájuk elismertségét mi sem bizonyítja jobban, mint egy szülő beszámolója akinek a gyermeke ebbe az óvodába örömmel járt. Ebben kiemelkedő szerepe volt az óvó nénik személyiségének, pedagógiai munkájának és annak a zöld szemléletnek, amit minden gyermekben elültettek. Csillogó szemmel mesélt minden alkalommal a madarász oviról, az udvaron található tanösvényről, a madárgyűrűzésekről, a csoportszobában etetett afrikai csigákról, halakról, teknősökről, az udvaron található madáretetők- és itatók látogatóiról. Hamar megtanulták a komposztálás csínját-bínját, hasznát és eredményeit is.

Kiscsoportosként zöld szíves igazolványt kaphattak a gyerekek, vállalva a zöld szívesek 10 pontjának betartását, melyekkel az állatok és növények tiszteletét, szeretetét tanulhatták meg.

Minden évben kirándulást szerveztek az óvó nénik a természetbe, folyamatosan gyarapították tudásukat a környezettel, köztünk élő természeti értékekkel, kincsekkel kapcsolatban. Megtanultak környezettudatosan gondolkodni, spórolni a vízzel, villannyal, mindezt életkori sajátosságaik figyelembevételével.

Ballagásukkor facsemetét kaptak, melyre azóta is vigyáznak, ápolják, gondozzák, így viszik tovább kézzelfoghatóan is az óvodában tanultakat.

A Hétszínvirág Óvoda nevelőközössége kiemelt színvonalú munkájáért Paks Város Környezetéért elismerésben részesül.