Akadálymentesített verzió

Polgár Zoltán

Tisztes Polgár kitüntetés

Polgár Zoltán. Fotó: Babai István/Paksi Hírnök

Polgár Zoltán mezőgazdasági üzemmérnök, sertéstenyésztő szakmérnök, , borász, országos borbíró. Munkáséveit – 40 évet – a Paksi Dunamenti Egyesülés Mezőgazdasági szövetkezetben töltötte, nyugdíjazásáig a Sertéstelepet vezette.

Szőlészettel és borászattal 1973 óta foglalkozik, változó területű saját ültetvényen termelt szőlő feldolgozásával. Állattenyésztő mérnökként a borászatban is tovább képezte magát. Okleveles borbíró, rendszeresen vesz részt különböző külföldi és hazai területi, megyei versenyeken. Az évek során egyre nagyobb szerepet vállalt a település szőlészetével-borászatával kapcsolatos életében. Alapító tagja lett a Paksi Sárgödör téri Présháztulajdonosok  Egyesületének, ahol alelnöki tisztséget tölt be. Kérésükre a város anyagi befektetésének köszönhetően a Sárgödör téren az ivóvíz-, a csatorna és villany- és úthálózat kialakításával a tér Paks gyöngyszeme lett. Az egyesület legnagyobb, önkormányzattal közös rendezvénye az Országos Sillerfesztivál, amit 10 éve rendeznek meg, ennek ötletgazdája és szakmai irányítója.

A Paksi Hegyközség munkáját választmányi tagként segíti. A városban a nevét szinte mindenki ismeri és köti a borkultúrához.

Fáradhatatlan közösségi ember. Szerinte a siker titka, hogy szeretni kell amit csinálunk. Meg kell találni a munkában az örömöt és tudni kell mások sikerének is örülni. Céltudatosan menetelni előre, hiszen később a kudarc szüli a sikert.

Munkássága elismeréseként Tisztes Polgár elismerésben részesül.