Akadálymentesített verzió

Együttműködik Paks és Milton Keynes a fenntartható fejlődésért

A Budapesti Brit Nagykövetség által indított Közép-Európai Intelligens Városok Projekt keretében együttműködési megállapodást írt alá a két település...

A Budapesti Brit Nagykövetség által indított Közép-Európai Intelligens Városok Projekt keretében együttműködési megállapodást írt alá december 1-jén interneten keresztül megtartott találkozón Szabó Péter, Paks polgármestere és Peter Marland, a Milton Keynes-i Városi Tanács elnöke. Így a két város között megindulhat a bevált gyakorlatok cseréje és a tapasztalatok megosztása a tiszta tömegközlekedés, az energiatárolás és az intelligens városi megoldások terén.

Fotó: Szép Zsóka/TelePaks

A Közép-Európai Intelligens Városok Projekt idén márciusban indult azzal a céllal, hogy több mint hatvan közép-európai város és számos brit iparági szakértő között segítse a kapcsolatfelvételt és tapasztalatcserét a fenntartható városfejlesztés, valamint a digitális technológiai megoldások széles körű  – különböző ágazatokat integráló – alkalmazásának tekintetében.

– Mindannyian tisztább, zöldebb és okosabb városokat szeretnénk. Paks és Milton Keynes együttműködése hosszú távon a koronavírus-járvány után a gazdasági fellendülést is elősegítheti országainkban, egy új, zöldebb, környezetbarát irányvonal mentén – mondta Paul Fox, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete a virtuális találkozón.

Paks és Milton Keynes a méretbeli és infrastrukturális hasonlóságaik, valamint a „smart city” koncepcióról és a fenntartható fejlődésről vallott, egyező nézeteik miatt döntött az együttműködés megkezdéséről. A megkötött együttműködési megállapodásuk az első konkrét eredménye a Brit Nagykövetség Közép-Európai Okos Városok Projektje keretében, a pandémia miatt az online térben zajló, széles körű szakmai előkészítő munkának.

– Örömünkre szolgál, hogy Milton Keynes városában sikerült partnert találnunk, hiszen hasonlóak a fejlesztési céljaink, illetve azonos technológiai megoldások fejlesztésén és alkalmazásán dolgozunk. Paks szerepe kiemelkedő, ami a széndioxid-mentes energiatermelést illeti: itt működik az ország egyetlen atomerőműve és az egyik legnagyobb naperőműve, valamint itt épül az új atomerőmű is, amely évente 17 millió tonna széndioxid kibocsátásának elkerülését teszi majd lehetővé. Paks város vezetésének feltett szándéka, hogy a közösségi közlekedés terén is minimalizálja a környezetterhelést elektromos járművekkel, emellett nagyratörő terveink vannak az intelligens városi megoldások alkalmazására. Várakozással tekintünk a Milton Keynes városával való együttműködés elé, hiszen a tapasztalatok cseréje lehetővé teszi a minél gördülékenyebb megvalósítást – mondta Szabó Péter, Paks polgármestere az együttműködési megállapodás aláíráskor.

Paks és Milton Keynes a következő három fő területen kezdi meg az együttműködést a megállapodás értelmében: A Smart City és Smart Grid rendszerelemeken túl az Energia Menedzsment Rendszer innovációs megoldásai (Mesterséges intelligencia), az elektromos mobilitás (Public transport, Carsharing, E-taxi, E-bike), valamint az elektromos töltés menedzsment rendszer. Valamennyi projektben már folynak a fejlesztések Pakson.