Vízi sport lehetőségek a Dunán

A paksi Duna sport-kulturális hagyományokkal is rendelkezik. 1864-ben, az országban az elsők között alakult meg a Paksi Hajós Egylet. A reformkorban a városi polgárság, valamint a felvilágosult nemesség részéről megjelent az igény a szabadban és társasági keretek közt űzhető testmozgások iránt. Ennek köszönhetően és gróf Széchenyi István kezdeményezésének hála, az evezés, mint szabadidős sport az 1840-es évektől kezdődően megjelent Pest-Budán. Bár a Hajós Egylet már régen megszűnt, de utódai ma is megtalálhatóak a város életében. Az atomerőmű kajak-kenu szakosztályának fiataljai tavasztól-őszig szinte minden nap eveznek a Dunán. Az 1979-ben megalakult egyesület versenyzői ma már nem csak a magyar bajnokságban, de nemzetközi szinten is kiváló eredményeket értek el, ezzel is öregbítve a város hírnevét.

A Duna számos lehetőséget kínál a vízisportok szerelmeseinek, ugyanakkor az aktív időtöltést kevésbé preferáló, pihenni vágyó turisták sem fognak csalódni a folyó adottságaiban. A horgászok a Duna csendes, eldugott ágai közül válogathatnak, a sportolni vágyók csónakázhatnak, vízisízhetnek, jet-skizhetnek vagy vízitúrákat tehetnek a folyón. A nyári időszakban a túlpartra komppal átkelve fürdőzésre, napozásra és sátorozásra van lehetőség a hosszú homokos-kavicsos fövenyen. Különleges látványt nyújt a Duna irányából szemlélve az atomerőmű, a melegvizes csatornából hatalmas erővel kifolyó víz és a hidegvizes csatorna felől látható épületek, csővezetékek és távvezetékek.

 

Elérhetőségek

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-Kenu Szakosztály
Cím:Levelezési cím: 7030, Paks, Gesztenyés utca 2., Csónakház cím: Duna 1527-1528 folyamkilométer között, a töltés mögött helyezkedik el.
Telefon:+36 (75) 311-000
+36 (75) 507-646
Mobiltelefon:+36 (20) 439-3222
E-mail:irodaase.hu
Weboldal:http://www.ase.hu/