Atomenergetikai Múzeum

2012. március 7-én nyitotta meg kapuit az Atomenergetikai Múzeum. A múzeum gyűjteménye több évtizedes múltra tekint vissza. Az atomerőmű építésével és üzemeltetésével kapcsolatos dokumentumokat 1992 óta gyűjtik vezérigazgatói döntés alapján.

Az atomenergetika magyarországi elterjedésének és hasznosításának tárgyi emlékeit egyetlen hazai múzeum sem gyűjtötte korábban az Országos Műszaki Múzeum szakembereinek visszajelzése alapján, így az üzemtörténeti gyűjtemény múzeumi rangra történő fejlesztése vált szükségessé. Ezt az engedélyt 1999-ben adták meg, majd 2002-ben az akkori vezérigazgató segítségével találták meg a gyűjtemény megfelelő helyiségét. 2010-től vált országos szakmúzeummá.

Az Atomenergetikai Múzeumban az érdeklődők megismerkedhetnek számos - a primer és szekunder körben - rendszeresített berendezéssel, kipróbálhatják a sugárkaput, a dózismérőt vagy a csavarhúzógépet.

A 2000 négyzetméteres kiállítóterem négy tematikus egységre tagolódik. A bal oldalon két vitrinsorban láthatóak az erőmű történetéhez kapcsolódó ajándék-, és reklámtárgyak, kitüntetések, valamint szakáganként csoportosítva az erőmű területén használt műszereket is megtekinthetik a látogatók. A nagyberendezések a jobb oldalon kerültek elhelyezésre. A szolgáltató eszközök, illetve az a szimulációs számítógép, amely az 1990-es években üzemelt és a blokkügyeletesek, operátorok, valamint a blokkokat üzemeltető személyzet képzésére használtak, egy külön teremben várja a kíváncsi szemeket. Megtekinthető a galéria is, ahol a múzeum országos gyűjtőköréhez tartozó hat intézmény relikviái kerültek kiállításra (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézete, Debreceni Tudományegyetem Fizikai Intézete, Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete, Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutatóintézet Atomenergia-kutató Intézet, GAMMA Műszaki Zrt., Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft.). Ugyanitt kapnak helyet 2014 áprilisától kezdődően az időszakos kiállítások.

Természetesen az iskolásokról sem feledkeztek meg. Az Atomenergetikai Múzeum időről időre frissülő múzeumpedagógiai programokkal várja a különböző korú diákokat, hogy közelebbről megismerhessék a fizika csodálatos világát. Erről, illetve az időszakos kiállításokról bővebb információt az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. honlapján (www.atomeromu.hu) talál. Amennyiben csoportosan szeretnék megtekinteni a múzeumot, úgy előre bejelentkezés szükséges és tárlatvezetés biztosított. Csoportos látogatáshoz az atomerőmű honlapján, az alábbi linken lehet regisztrálni: https://latogato.atomeromu.hu/

Fontos tudnivalók:

  • Egyéni látogatóként az atomerőmű északi bejáratán keresztül, fényképes személyazonosító okmány bemutatásával tekinthetik meg a múzeumot. A személygépkocsival érkezők az északi porta előtti parkolóban parkolhatnak.
  • A maximum 40 fős csoportok esetében egy órás tárlatvezetést biztosít az intézmény.
  • A múzeum ingyenesen látogatható, fénykép- és videófelvétel készítése engedélyezett az épület belső tereiben.
  • A múzeum akadálymentesített.

Forrás: www.atomeromu.hu

Elérhetőségek

Enyedi Bernadett
múzeumvezető
E-mail:enyedibnpp.hu

Helyszín

Atomenergetikai Múzeum
Cím:7030 Paks, Atomerőmű, Északi terület
Telefon:+36 (75) 505-059
E-mail:atommuzeumnpp.hu
Weboldal:http://muzeum.atomeromu.hu/
https://www.facebook.com/paksiatomeromu/
https://www.instagram.com/paksiatomeromu/

Nyitva tartás

Hétfő08:00 - 15:00
Kedd08:00 - 15:00 (Kutatási idő: 8:00-15:00-ig)
Szerda08:00 - 15:00 (Kutatási idő: 8:00-15:00-ig Fizika show: 13:00-tól és/vagy előzetes megbeszélés alapján)
Csütörtök08:00 - 15:00
Péntek08:00 - 15:00
Szombat 09:00 - 13:00
VasárnapZárva

Hogyan jutok oda?