MVM Paksi Atomerőmű Tájékoztató és Látogatóközpont

Az atomerőmű kiemelt feladatának tartja a lakosság tájékoztatását. Épp ezért nyílt meg 1995 szeptemberében a Tájékoztató és Látogatóközpont. Állandó kiállításával évente közel 30 ezer látogatót fogad. Bejárata előtt a „Paksi disputa” című alkotás fogadja a vendégeket és az ide érkezők elsétálhatnak az atomenergia kutatásában és gyakorlati megvalósításában meghatározó szerepet játszó magyar tudósok, közéleti személyek bronz mellszobrai előtt: Wigner Jenő, Neumann János, Szilárd Leó, Teller Ede, Hevesy György, Kármán Tódor, Marx György, Habsburg Ottó és Lévai András.

2009 nyarán megújították a látogatóközpontot, így ma már egy modern, interaktív kiállítással várja a vendégeket. A kiállítás hasznos és új információkat ad az atomenergiával ismerkedőknek, ugyanakkor a szakmai érdeklődőket is kiszolgálja. Belépéskor egy hatalmas akvárium fogadja az ide érkezőket, mely az atomerőmű és a Duna kapcsolatát hivatott bemutatni. Folytatva a túrát, helytörténeti és néprajzi elemekkel találkozhatnak a látogatók, melyek Paks és környéke régi és közeli múltját mutatják be. Ezután egy interaktív tábla segítségével a hazai villamosenergia termelési-, és fogyasztási adataiban böngészhetnek az érdeklődők és így megtudhatják, hogy mekkora részt vállal a hazai villamosenergia termelésből a paksi atomerőmű. Egy üvegvitrinen keresztül megtekinthetik a különböző típusú erőművek fűtőanyagainak összehasonlítását. Majd megismerkedhetnek az atomenergia hőskorának eseményeivel és azon tudósok munkásságával, akiknek szobrait előzőleg már láthatták. A vállalkozó szellemű látogatók kipróbálhatják az energiatermelő kerékpárt, melynek segítségével virtuálisan villamosenergiát állíthatnak elő. Újabb interaktív elem következik, egy világtérkép segítségével a világon működő összes atomerőművi blokkról informálódhatnak. Ezután az erőműépítés és teljesítménynövelés részleteiben merülhetnek el a látogatók, majd kevésbé köztudott információkkal bővíthetik tudásukat a radioaktivitásról, a háttérsugárzásról és a maghasadásról szóló panelek segítségével. A ködkamránál bepillantást nyerhetnek a mikrovilág rejtelmeibe. Egy újabb térkép segítségével az atomerőmű környezetellenőrző állomásait tekinthetik meg az érdeklődők, mellette pedig egy kijelzőn az aktuális adatokat és a közelmúlt háttérsugárzásáról szóló információkat olvashatják. A reaktor aktív zónáját valósághű üzemanyag-kazetták jelképezik és a blokkok működését egy animációs modell szemlélteti. Az úgynevezett „bizalom képernyőjére” tekintve bárki megtudhatja, hogy éppen abban a pillanatban mi történik a vezénylőteremben, az atomreaktorok csarnokában vagy a villamos energiát előállító generátorok környékén. Az eddig megszerzett ismeretekkel már könnyebb eligazodni a radioaktív hulladékok kérdéskörében is.

Ezután a megújuló energiaforrásokkal is megismerkedhetnek a látogatók, és ők maguk kapcsolhatják be a napelemek áramkörét. Végül, de nem utolsó sorban pedig, az atomerőmű jövőjét, vagyis az üzemidő-hosszabítás és az erőműbővítés témakörével ismerkedhetnek meg. Amennyiben kedvet éreznek hozzá, úgy a kiállítás végén vizsgáztatógépek segítségével adhatnak számot tudásukról. Amennyiben sikeresen szerepelnek a „vizsgán”, úgy fényképes elismerő oklevéllel térhetnek haza az vállalkozó kedvűek.

Aki nem szeretne számot adni tudásáról, az megtekintheti az épület tetején lévő kupolából az erőmű panorámáját és bélyeggel ellátott ingyenes képeslapot küldhet barátainak a mini postahivatalnál. Természetesen aki további információkat szeretne, az sokféle tájékoztató prospektust vihet haza.

Fontos tudnivalók:

  • A látogatóközpont kiállítása nyitvatartási időben egyénileg, korhatár és előzetes bejelentkezés nélkül megtekinthető.
  • Az atomerőmű 4. blokkján lévő üvegezett folyosókról látni lehet a működő atomreaktorok és a vezénylőtermeket, valamint hazánk legnagyobb méretű turbinacsarnokába belépve közvetlen közelről megtekinthetik a hatalmas méretű turbina-generátor egységeket. Ezt a programot, azonban csak és kizárólag előzetes bejelentkezés alapján, csoportosan, a 16. életévüket betöltött látogatók vehetik igénybe!
  • Csoportok esetében szakavatott idegenvezető kíséri a csoportot és így tekinthetik meg a látogatóközpontot, valamint az üzemi területet. A csoportok létszáma minimum 10, maximum 40 fő lehet. A csoportos látogatási igényt a kiválasztott időpont előtt minimum három héttel kell jelezni, ha az időpont nem megfelelő másik időpontot ajánl fel a központ. Vezetett látogatás kizárólag hétköznap lehetséges!
  • Csoportos látogatáshoz az atomerőmű honlapján, az alábbi linken lehet regisztrálni: https://latogato.atomeromu.hu/
  • Az üzemi területre kizárólag zárt ruházatban és cipőben lehet belépni. Az üzemi területen gyalogosan mozog a csoport, a reaktorcsarnok megtekintéséhez egy lépcsőházon keresztül jutnak fel a +33 m-es szintre.

Forrás: www.atomeromu.hu

Helyszín

MVM Paksi Atomerőmű Tájékoztató és Látogatóközpont
Cím:7031 Paks,
Telefon:+36 (75) 508-833
+36 (75) 507-432
E-mail:uzemlatogatasnpp.hu
Weboldal:http://www.atomeromu.hu
https://www.facebook.com/paksiatomeromu/
https://www.instagram.com/paksiatomeromu/

Nyitva tartás

Hétfő08:00 - 15:00
Kedd08:00 - 15:00
Szerda08:00 - 15:00
Csütörtök08:00 - 15:00
Péntek08:00 - 15:00
Szombat 09:00 - 13:00
VasárnapZárva

Hogyan jutok oda?