Gastroblues Fesztivál

Hazánk legrégebbi, Közép-Európa egyik legjelentősebb bluesfesztiválja minden év júliusában várja az érdeklődőket. A hagyományosan baráti, családi jellegű fesztivált színvonalas koncertek, borbarát találkozó, főzőverseny, kispályás focimeccsek színesítik. A hazai és külföldi rock, blues és jazz zenészek mellett, hazai és szomszédos országok borászai is részt vesznek a rendezvényen. A fesztivál bázis helye az ESZI, a paksi atomerőmű energetikai szakközépiskolája. A rendezvény keretében a testvérvárosok találkozó programja is megvalósul. Hazánk legnívósabb bluesfesztiváljára több külföldi sztárzenekar, és több mint húsz borász érkezik, köztük a legnevesebb pincészetek képviselői is. A hangulatot a hagyományosan megrendezésre kerülő, az ESZI parkjában megrendezett főzőverseny, és fesztiválfoci teszi teljessé. A zene mellett, így étel-, és italkülönlegeségekkel kényeztetik a gasztronómia és a zene szerelmeseit. A rendezvény a Borbarátok Országos Találkozójának is otthont ad, melyre a Magyar Történelmi Borvidékek legjobb pincészetei, a paksi és térségi borászok érkeznek. A nemzetiségi gasztronómiai napok is fontos szerepet töltenek be az eseménysorozat kínálatában.

A színpadon olyan legendák fordultak már meg, mint Glenn Hughes, Spencer Davis, Manfred Mann a The Yardbirds, Chris Farlowe és bandája, vagy a magyar jazz, rock és blues derékhadából Pege Aladár, Babos Gyula, a Hobo Blues Band, László Attila, a P. Mobil, a Deák Bill Blues Band, és a rockabilly ördögei, azaz a Mystery Gang. A fesztivál szervezői a köztes időszakokban is gondolnak a rajongókra, kereskedelmi forgalmon kívül, korlátozott számban minden év decemberében kiadnak utólagosan a fesztiválról egy koncertfelvételeket tartalmazó CD-t, valamint újabban már DVD-t is, így idézve vissza a nyári fesztivál hangulatát. Külön korongon örökítik meg a külföldi nagyok, úgymint Nina Van Horn, Chris Farlowe Band, Twin Dragons, Ripoff Raskolnikov és a főleg hazai blueselőadók hangját rögzítő, a Gastroblues klubban adott koncertek hangulatát.

A paksi fesztivál, a bluesszívű barátok találkozója, makacsul megőrizte varázslatos hangulatát, a generációktól független életérzést, minőségi zenével, borral és étellel fűszerezve. A cél ma sem más, mint 1993-ban: az anyagi lehetőségekhez képest felmutatni, mi érdekes e nemzedékeken és országhatárokon átívelő műfaj múltjából, jelenéből. Egyben megerősítve azt, amit régóta tudunk: a Gastroblues Magyarország bluesbarométere.

Weboldal: www.gastroblues.hu

Facebook oldal: www.facebook.com/Gastroblues-Fesztivál-Gastroblues-Festival-261720600567599/