A paksi boros gazdák pincéiket a bor tárolására kiválóan alkalmas paksi löszbe vájták, majd köréjük présházakat építettek. A pincékből kitermelt földet felhasználták: házak és présházak falait tömték vele, vagy vályogot vetettek belőle. Innen kapta nevét a Sárgödör tér.
A borkészítés Pakson hosszú múltra tekint vissza és olyan híres termékkel büszkélkedhet, mint a siller bor. A siller esetében az erjesztés folyamatának egyik fontos fázisa, a héjon áztatás ideje hosszabb, mint a rosé boroké, de rövidebb, mint a vörös boroké. Ez idő alatt a szőlő héja már átadja színanyagai egy részét az erjedő mustnak, de még nem terheli azt az erősebb, savas ízű tanninokkal. A siller tehát könnyű, friss gyümölcsös ízű bor, de a rosé boroknál teltebb, fűszeresebb aromával bír.
Hogy ismerjük fel a paksi sillert? Mini-sommelier képzés, borkóstoló
Időtartam: 1-1,5 óra
Lehetséges helyszín: Fabro pince, Szedmák Pince, Polgár Pince, Kovács Présház
Fakultatív programlehetőségek: buszos városnézés idegenvezetővel, látogatás a Városi Múzeumban/Paksi Képtárban, lazítás a Paksi Gyógyfürdőben, frissítő kezelések a Gyógyfürdőben (előzetes bejelentkezés szükséges!)
Ár: előzetes egyeztetés alapján
dr. Hanol János | |
csoportvezető | |
Cím: | 7030, Paks, Szent István tér 14/C. |
Telefon: | +36 (75) 830-626 |
Mobiltelefon: | +36 (20) 381-8807 |
E-mail: | hanol.janospaks.hu
|
Weboldal: | https://www.facebook.com/touristinfopaks/ |